Сезонът в Австралийската футболна лига (AFL) е в разгара на плейофите. Шест отбора останаха в спора за титлата, като за два от тях мечтата ще угасне тази седмица. Ред е на полуфиналите, в които Бризбън Лайънс приемат Уестърн Булдогс, а Джийлонг Кетс ще трябва да пропътуват над 3000 км до Пърт, където ще „домакинстват” на Грейтър Уестърн Сидни.

За някои, австралийският футбол е просто разновидност на ръгбито, но грешат – спортът само прилича на ръбги заради сходната форма на топката и това, че с нея се играе основно с ръце, но приликите спират дотук. Австралийскитя футбол е измислен през 19 век като начин играчите по крикет да поддържат форма през зимата и затоева се играе на крикет терени, които са приблизително два пъти по-дълги и по-широки от стандартното футболно игрище, но са с овална форма.

Правилата на спорта са доста и изглеждат сложни на пръв поглед, но ето най-важното накратко: Отборите са от по 18 играчи на терена и целта им е с подавания и шутове да придвижат топката до противниковата врата и да вкарат гол. Вратите обаче не приличат на нищо познато от европейския футбол или ръгбито – те са просто четири стълба в двата по-тесни края на овалния терен. Ако топката премине между един от крайните стълбове и един от двата стълба в средата, това носи 1 точка. Ако топката мине през двата средни стълба – това са 6 точки. Един мач трае 80 минути, с по две полувремена от по 40 минути.

Играчите могат да тичат с топката в ръце, но трябва да я тупват в земята поне веднъж на всеки 15 м тичане. Могат да я подават с ритник, удар с юмрук или с плясване с отворена длан, но не могат да я подхвърлят на съотборник (друга основан разлика с ръгбито). Защитаващият се отбор може да спре атакуващ играч „тяло в тяло“ или с поваляне на земята, но хващането може да е само в областта на торса или бедрата. Посягания към главата или под коленете са нарушения. Ако топката прелети на 15 м, играчът, който я улови може да спре на място и необезпокояван да шутира топката – или за пас, или за опит за гол.

Играта в австралийският футбол е доста динамична, бърза и с много тичане, а заради размерите на игрището, играчите трябва да са изключително добре подготвени физически. Въпреки че сблъсъците са чести и понякога много брутални, играчите не носят никакви защитни средства освен предпазители за зъби и, много рядко, меки, леки шлемове, като в ръгбито.

Популярен основно в Австралия, Нова Зеландия и част от Океания, спортът бавно, бавно си пробива път и сред публиките в други държави, най-вече в англоезичните страни, подпомогнат от някои прилики с т. нар. „галски футбол“, популярен най-вече в Ирландия.

Австралийския футбол е и един от над 30 вида спорт,  които WINBET предлага на клиентите на сайта winbet.bg.

Редовният сезон в АФЛ през 2021 г. включваше 18 отбора и 23 изиграни кръга в периода 18 март – 22 август. Плейофите, в които влязоха първите осем в крайното класиране, стартираха миналата седмица, като последните два оцелели отбора ще се изправят в Големия финал на 25 септември в Пърт. Самите плейофи се провеждат по система на модифицирана двойна елиминация, което позволява на първите четири отбора да стигнат мача за титлата дори и със загуба в първия кръг. А заради продължаващата COVID-19 пандемия и мерките срещу разпространението на вируса, през последните два месеца се наложи масово преместване на мачове от един щат в друг, което оказа влияние и върху програмата на елиминациите.

Джийлонг Кетс – Грейтър Уестърн Сидни: Мач на неутрален терен заради COVID

Заради пандемията двубоят е в Пърт – на 3000 км от дома на Джийлонг и на около 4000 от този на ГУС. Джийлонг завършиха трети в редовния сезон, но миналата седмица бяха безнадеждни срещу Порт Аделейд и загубиха 43:86. Сега ще трябва да минат на поправителен срещу Грейтър Уестърн Сидни, които драматично надиграха градските съперници Сидни Суонс със 74:73. „Гигантите” са в едва десетия сезон от създаването си, но играха в Големия финал през 2019-а, а това е петото им плейофно участие в последните шест години. Джийлонг са настоящите вицешампиони на АФЛ и имат общо девет титли (последната от които през 2011 г.). Но оттогава „котараците” са с баланс 6-13 и са считани за най-голямото разочарование в Лигата през последното десетилетие. ГУС завършиха редовния сезон с три поредни победи и нямат поражение от 1 август. Но този път ще бъдат без вицекапитана си Тоби Грийн, който е наказан до края на сезона заради „физически контакт със съдията” по време на споменатия мач със Сидни. Джийлонг са фаворит на WINBET за победа в мача с коефициент 1.35. Но дори без Грийн Грейтър Уестърн Сидни могат да направят мача завързан – залози за „ГУС +16.5” се приемат при коефициент 1.85.

Бризбън Лайънс – Уестърн Булдогс: Домакинът е спечелил 16 от последните 18 мача

Бризбън бяха пометени от шампиона в редовния сезон Мелбърн (60:93) докато желязната защита на Булдогс задуши рекордьорите по титли Есендън, които вкараха едва четири гола за цял мач (85:36). „Булдозите” станаха изненадващи шампиони през 2016 г., когато тръгнаха като седми в схемата. От този отбор осем човека все още са на линия, така че ролята на аутсайдер не притеснява тима от работническите предградия на Мелбърн. На домашния „Габа” Бризбън имат една загуба за цял сезон (от Сидни на 21 март), а домакинската традиция е силно застъпена между съботните съперници. Само два пъти в последните 18 срещи гостът не е губил и затова WINBET дава предимство на Бризбън с коефициент 1.58. Интересното тук е, че срещат двата най-резултатни отбора през сезона. Бризбън отбелязват средно 96.8 точки на мач, а Уестърн булдогс – 90.6. Затова „Общ брой над 164.5” при коефициент 1.83 звучи постижимо.