За разлика от старата Междуконтинентална купа, в която Старият континент губеше редовно, в новия формат на турнира спор къде са най-силните клубни отбори няма. Европа води пред Южна Америка с 13:3 по брой трофеи от световното клубно първенство по футбол и Челси ще има задачата да затвърди доминацията в събота във финала срещу Палмейрас.

Европейските отбори спечелиха осем последователни издания на надпреварата и 13 от последните 14. Но точно „сините” от Лондон са изключението от правилото!

На 16 декември 2012 г. в Йокохама, Челси отстъпиха с 0:1 на Коринтианс и за мнозина развръзката изглеждаше като разчистване на сметките със съдбата. Все пак трупата на Абрамович бе целуната от Господ нееднократно по пътя към трофея в Шампионската лига и бе въпрос на време нещата да се обърнат. Точно 3346 дни по-късно Челси имат възможността за изкупление и шанс да прибавят единствената липсваща купа към колекцията си.

Лондончани стигнаха до финала след пестелива, но контролирана от край до край победа с 1:0 срещу саудитския Ал Хилал. Палмейрас на книга бяха по-убедителни с 2:0 срещу египетския Ал Ахли, но тайната на бразилците бе ефективността пред гола. Тимът от Сао Пауло превърна в попадения половината от шутовете си и подобна успеваемост би им била от полза в събота.

Челси е фаворит на WINBET във финалния мач с коефициент 1.66 за победа в редовното време и 1.30 за „Да се класира Челси”, което покрива вариантите за успех в продължения или след изпълнение на дузпи. Равенство в редовното време е оценено на 3.80, а победа на Палмейрас в рамките на 90 минути – на 5.00.

Наред с крайния изход от мача е интересно да се разгледат някои тенденции във финалите на световното клубно първенство. Дванайсет от досегашните 16 завършиха „на нула”, като изключенията бяха през 2007, 2009, 2016 и 2018 г. WINBET предлага „Двата отбора да отбележат гол – Не” при 1.66. В продължение на тази статистика, „Палмейрас общ брой голове под 0.5” е с коефициент 2.05, а по-екстравагантното „Челси точен брой голове 0” – за 4.33.

Три от последните четири финала завършиха с 1:0 (единственото изключение бе Реал Мадрид – Ал Аин 4:1 през 2018 г.). „Точен резултат 1:0 за Челси” WINBET предлага при коефициент 5.00, а „Точен резултат 1:0 за Палмейрас” – при 10.00. Ако вярвате в ниската резултатност (а нищо не подсказва, че Челси и Палмейрас ще предложат фойерверки), можете да се спрете също на „Общ брой голове под 1.5” за 2.83 и уж по-консервативното „Общ брой голове под 2.5” за 1.63.

И не на последно място – никога (изключвайки турнира с покани през 2000 г.) победителят в световното клубно първенство не е бил определян след изпълнение на дузпи. Понеже това неизбежно все някога ще се случи, а и всяка традиция е за това да бъде нарушавана, можете да заложите на „Ще има ли дузпи – Да” при коефициент 6.00.

*Коефициентите са валидни към 13:30 ч. на 11 февруари 2022 г. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg.