Световната купа по ръгби стартира в петък на „Стад дьо Франс“ в Париж и обещава да бъде най-интересната в цялата история на турнира. Двадесет отбора ще си оспорват купата „Уеб Елис“ по терените на Франция и на 28 октомври ще стане известен носителят на ценния трофей. 

Когато стане дума за ръгби, превъзходството на отборите от южното полукълбо на планетата е огромно. Северната част на света може да се похвали единствено с триумфа на Англия от 2003 г., но нещата са на път да се променят.

Мачът на откриването противопоставя Франция на Нова Зеландия и това са двата отбора, чиито шансове за спечелване на титлата се оценяват най-високо. „Ол блекс“ са рекордьори по титли за всички времена (3) и след третото място от 2019 г. са твърдо решени да си върнат трофея. Формата на отбора обаче е подозрителна, а поражението от Южна Африка с 35:7 през миналата седмица в тест мач в Лондон е доста тревожно. 

Чудовищен мач за старт на турнира, преди който домакините получиха чудовищен удар по самочувствието заради контузията на Паул Вилемсе. Освен него от състава отпаднаха Ромен Нтамак и Жонатан Данти. За Нова Зеландия ще отсъстват петима титуляри, но историята е на тяхна страна – досега „Ол блекс“ имат 48 победи срещу 13 загуби и едно равенство срещу домакините. 

В петък обаче предимството е на страната на домакините. Коефициентът на WINBET за победа на Франция е 1.88* срещу 2.00 за Нова Зеландия и 21.00 за равенство. Обикновено мачът на откриването е нервен и ниско резултатен и Франция – Аржентина (12:17) от 2007 г. е видим ориентир в тази посока. По тази причина „Брой точки под 49.5“ за 1.85 и „Нова Зеландия брой точки под 23.5“ за 1.90 са препоръчителни.

Иначе, в дългосрочните прогнози, сайтът winbet.bg дава коефициент 3.80 за световна титла на Нова Зеландия, а „Група А победител – Нова Зеландия“ е оценено на 1.89. Но схемата е брутална с евентуален първи мач в елиминациите срещу Южна Африка или срещу водачите в световната ранглиста Ирландия, затова „Нова Зеландия – етап на елиминация – Четвъртфинал“ за 2.32 няма да бъде изненада.

Домакините Франция изглеждат най-добрия шанс на Северното полукълбо за триумф. „Петлите“ винаги са били сред основните претенденти и са рекордьори по загубени финали (3). Преди четири години тимът отпадна драматично на четвъртфинал, а оттогава по мнението на всички наблюдатели израсна значимо по отношение на тактическата дисциплина. Коефициентът за титла на Франция е 3.90, а за спечелване на предварителната група – 1.90. Но казаното за потока на Нова Зеландия важи в пълна степен и тук, затова „Франция етап на елиминация – Четвъртфинал“ за 2.19 няма да бъде изненада.

В група „Б“ фаворити далеч над всички са Южна Африка и Ирландия. Водачите в световната ранглиста имат седем четвъртфинала от девет участия, но никога не са преминавали този етап на турнира. И е куриозно, че точно по терените на Франция през 2007 г. ирландците отпаднаха за последно в предварителната група. Селекцията на Анди Фаръл се разправи с конкуренцията в „Шестте нации“, ала това беше през пролетта. В група с Южна Африка, Шотландия, Тонга и 

Румъния преминаването напред не буди съмнение. Коефициентът за световна титла на Ирландия е 5.50, но четвъртфинал срещу Франция или Нова Зеландия може да се окаже смъртна присъда. Затова и тук „Ирландия етап на елиминация – Четвъртфинал“ за 1.82 е доста вероятен изход.

Шампионите Южна Африка спечелиха последното първенство по терените на Франция (2007), но традицията е срещу тя. Само Нова Зеландия (2011, 2015) са защитавали успешно титлата си. Споменатият триумф наскоро над „Ол блекс“ говори за добра форма, проблемът е, че турнирът е месец и половина и силен старт не гарантира приключване с шампионска снимка. Коефициентът на WINBET за титла на африканците е 4.25, ала и тук не трябва да се подминава „Южна Африка етап на елиминация – Четвъртфинал“ за 1.92.

В другия поток, за Англия (коефициент за титла 15.00) и Австралия (13.00) нещата ще са като на ваканция и трудно някой ще ми се противопостави до полуфиналите. И това им 

дава невероятния лукс да намерят формата си в хода на първенството без да рискуват ранно отпадане при класата на конкурентите им. Финалът на Англия от 2007 г. е напомняне, че с лесна схема може да се стигне невероятно далеч, но за островитяните големият шанс бе преди четири години. Докато Австралия, водена от доскорошния английски селекционер Еди Джоунс, е раздирана от скандали и фокусът там е повече към домакинството на световната купа след четири години.

Внимание: Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg и на winbet.bg. Посочените в статията прогнози и предложения за залози са само с информативна цел и използването им за поставяне на спортни залози е изцяло на собствен риск на потребителя.

*Възможни са промени в посочените коефициенти. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg.

СНИМКИ: AFP