Два отбора в чудовищни победни серии застават един срещу друг в 127-ото издание на Големия финал на Австралийската футболна лига (АФЛ). Мачът за титлата в събота противопоставя Джийлонг Катс и Сидни Суонс.

„Котараците” спечелиха 15 поредни мача и за последно бяха победени на 14 май с 90:80 от Сейнт Килда. Сидни са в серия от девет последователни успеха откакто на 2 юли отстъпиха с 95:86 на Есендън Бомбърс. Само една от тези поредици обаче ще оцелее след сблъсъка на стохилядния стадион „Мелбърн Крикет Граунд”.

Ето и най-интересното от предложенията за залози на Големия финал от сайта winbet.bg:

Джийлонг спечелиха редовния сезон, а в плейофите победиха Колингууд Мегпайс със 78:72 преди да пометат преди седмица Бризбън Лайънс със 120:49. За „котараците” това е 20-ото появяване в Големия финал. Досегашният им баланс е девет победи и десет загуби, а последната им титла датира от 2011 г.

Сидни останаха втори в редовния сезон заради по-лошо точково съотношение от Мелбърн Докърс, но в първия кръг на плейофите ги сразиха с 91:69. Миналата седмица „лебедите” доминираха срещу Колингууд, но отпуснаха газта в последната четвърт и накрая трябваше да треперят докато удържат минимална победа с 95:94. Сидни са на финал за първи път от 2016 г., а в досегашните си 17 появявания имат едва пет победи, последната от тях през 2012 г.

Джийлонг цял сезон бяха невероятни късметлии по отношение на контузиите и Големият финал няма да е изключение. От обичайните 22-ама единствената въпросителна е свързана с Макс Холмс, който има проблем в слабините. В същото време Сидни ще са без обявилия отказването си Джош Кенеди. Сам Рийд и Джъстин МакИнърни пък трябва да минат фитнес тест, който ще определи съдбата им за най-важния мач през сезона.

Сидни биха Джийлонг със 107:77 във втория кръг през март в мач, в който „котараците” имаха пет визити повече в точковото поле, но си платиха за 17-те бихайнда (оценявани на по една точка) и вкараха само десет гола (носещи по шест точки). Подобен аристократизъм в събота не се очаква. Още повече, че опитът на Джийлонг в мачове на елиминации е несравнимо по-голям от този на Сидни.

В Големия финал не се вижда често фаворит с толкова нисък коефициент за победа. WINBET оценява на 1.50* шансовете на Джийлонг за титла, но си струва да се отбележи, че това е най-високата стойност за „котараците” от близо два месеца насам. И при яркото им превъзходство в АФЛ през този сезон това не е за изпускане.

Младият тим на Сидни не е обречен, но коефициентът им за победа 2.40 е по-скоро блян. „Лебедите” имат сили да се съпротивляват поне едно полувреме, но „Джийлонг -10.5 точки” изглежда най-логичната развръзка. А нищо чудно „котараците” да натиснат педала на газта веднага след началото на мача И както преди седмица срещу Колингууд, да раздават справедливост още от първата минута. В този ред на мисли „Първа четвърт – Джийлонг -2.5 точки” с коефициент 1.85 е препоръчително.

*Коефициентите са валидни към 9:00 ч. на 23 септември 2022 г. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg.