В последните часове на 2022 г. колежанският американски футбол ще бъде абсолютният господар в света на спорта. Тъй като 31 декември е в събота, а това традиционно е денят на мечтаещите за слава в Националната футболна лига (NFL), полуфиналните плейофи при колежаните ще се преплитат с наздравиците за новата година на стадионите в Глендейл, Аризона и Атланта, Джорджия.

Дербито на деня ще е в Джорджия, където едноименният университет ще опита да стане едва третото висше учебно заведение, достигнало до два поредни финала за националната титла в колежанското първенство.

Откакто в колежанскто първенство има плейофи, единствено Алабама (2016-2019) и Клемсън (2019-2020) играха в две поредни години в последния мач от сезона. Джорджия (13-0) станаха национални първенци през януари, когато размазаха Алабама с 33:18 и нямат загуба в 15 поредни мача. Нещо повече – Мисури (22:26 на 2 октомври) бяха единствените, които се отърваха с едноцифрена загуба. Средната точкова разлика в победите на Джорджия този сезон е 26.4, а на финала на Югоизточната конференция (SEC) „булдозите“ направо пребиха Луизиана Стейт с 50:30.

В същото време, Охайо Стейт (11-1) са единствените в полуфиналната четворка, които не играха финал на конференцията си. Причината е, че „кестените“ отстъпиха на Мичиган вкъщи с 23:45 в последната седмица от редовния сезон и трябваше да чакат грешни стъпки от конкурентите за да се доберат до четвъртата позиция.

Загубата от големия враг дойде в момент, когато Охайо Стейт трябваше да се лишат поради контузия от основния си рънингбек ТреВион Хендерсън. Освен него аут от съботния полуфинал е уайд рисийвърът Джейсън Смит-Нджигба. За Джорджия единствените въпросителни са Лед МакКонки и Уорън МакКлендън. Последният е с разтегнати кръстни връзки и появата му на терена ще е изненада, но от лагера на Джорджия отказват каквато и да било информация по случая.

Мачът е в Атланта, на час на запад по магистралата от Атина, където е домът на „булдозите“, тоестза тях това ще е практически мач пред собствена публика. Не само по тази причина те минават за абсолютен фаворит. Сайтът winbet.bg предлага коефициент 1.36* за тяхна победа, а „Джорджия -6.5 точки“ е оценено на 1.85. Още повече, че за осем предишни издания на плейофите само два пъти № 4 победи № 1, но пък точно Охайо Стейт бяха първите, които го постигнаха. Дори и да не хвърлят бомбата (WINBET приема залози за тяхна победа при 2.87) „кестените“ се очаква да допринесат за висока резултатност и „Брой точки над 61.5“ за 1.80 изглежда обещаващо.

Идея от WINBET

Мичиган (13-0) са шампиони на конференция Big 10, поставени са втори в ранглистата и за втора поредна година играят на полуфинал. ТКЮ (12-1) са дебютанти в подобен мач и никой в Америка не очакваше да стигнат толкова далеч. „Рогатите жаби“ уволниха миналия треньора Гари Патерсън през миналия декември, но наследилият го Сони Дайкс тръгна с 12 поредни победи преди поражението от Канзас Стейт с 28:31 във финала на конференция Big 12. Само че справедливостта изисква са се отбележи, че цял сезон ТКЮ имаха невероятния късмет да срещнат основните си съперници в седмица, когато основният им куотърбек е контузен. А срещу Бейлър (29:28) се измъкнаха с фийлдгол в последната секунда.

ТКЮ имат един играч, който мъкне отбора на гърба си – куотърбекът Макс Дъган. Проблемът в случая е, че Биг 12 е известна като конференцията, където да се играе в защита е сякаш забранено. А точно това е силната част на Мичиган, които не допуснаха повече от 27 точки срещу нито един отбор цял сезон и завършиха четвърти по резултатност в цяла Америка. Друг проблем за ТКЮ е играта по земя, срещу която защитата на „рогатите жаби“ е едва № 55 в страната. Докато в нападение Мичиган са четвърти по този показател и дори без контузения Блейк Коръм имат потенциал да разсичат непрестанно съперниковата формация.

Да играят срещу ТКЮ на полуфинал е истински подарък за Мичиган и те нямат право да не се възползват от него. Победата на „белките“ WINBET оценява на 1.30, а „Мичиган -7.5 точки“ се предлага за 1.85. Тук за предпочитане е и „Мичиган брой точки над 33.5 точки“ за 1.80, което ще бъде допълнително улеснено от факта, че мачът е под покрив и при контролирани атмосферни условия.

Внимание: Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg и на winbet.bg. Посочените в статията прогнози и предложения за залози са само с информативна цел и използването им за поставяне на спортни залози е изцяло на собствен риск на потребителя.

*Коефициентите са валидни към 6:30 ч. на 30 декември 2022 г. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg