За Макс Верстапен от „Ред Бул“ обратното броене започна. След домашната победа на „Зандвоорт” световният шампион има вече 109 точки аванс пред Шарл Льоклер и титлата може да бъде отново официално негова още в началото на октомври в Сингапур. Но преди да се отправи на финалното си пътешествие, керванът на Ф1 има една последна европейска спирка – Гран При на Италия на легендарната „Монца”.

Неделното състезание е последният шанс за „Ферари” да спасят сезона. В Скудерията вече никой не говори за титли. Представянето след лятната пауза е катастрофално и новите регулации на ФИА дръпнаха „червените кончета” здраво назад. Льоклер и Карлос Сайнц-младши взеха по един подиум, но изоставането от Верстапен, а на „Зандвоорт” и от „Мерцедес”, бе тревожно. Но тъй като в последните години състезанията на „Монца” са непредсказуеми нито една развръзка не бива да бъде изключвана.

Погледнато реалистично обаче, при положение, че Верстапен спечели последните четири Гран При и се намира на само една от рекорда на Люис Хамилтън по победи в един сезон (11) е трудно да се заложи срещу него. Единственият негативен факт за нидерландеца е историята.

Верстапен няма подиум на „Монца”, най-предното му класиране е петото място от 2018 г., а последните два пъти дори не видя карирания флаг. Но както в петъчната свободна тренировка (коефициент за победа 2.20*), така и в неделното състезание (коефициент за победа 1.34) WINBET гласува пълно доверие на световния шампион.

А на „Монца” напоследък се получават странни резултати. В пандемичната 2020-а Пиер Гасли стана победител, а преди 12 месеца Даниел Рикардо („Макларън“)втрещи всички с триумфа си. Сега обаче ще е изненада ако австралиецът изобщо влезе в зоната на точките. Коефициентът на WINBET за „Даниел Рикардо Място в Топ 10” е 2.53, но за любителите на изненади по-препоръчително е „Александър Албон Място в Топ 10” за 2.32. Защото пилотът на „Уилямс” показа страхотна скорост на „Спа” и влезе в десетката, а профилът на „Монца” не е много по-различен.

В последните 12 състезания на „Монца“ само два пъти „Ферари” триумфираха – чрез Шарл Льоклер (2019) и Фернандо Алонсо (2010). Испанецът бе феноменален миналата седмица на „Зандвоорт” и формата му е редно да намери продължение. „Фернандо Алонсо място в Топ 6” е оценено на 1.62 и изглежда едва ли не задължително.

И не на последно място: наказанието на Люис Хамилтън заради използване на четвърти двигател през този сезон, ще го принуди да стартира от задния край на стартовата решетка и да си проправи път напред няма да бъде лесно. Затова си струва да се търси „Двата болида на Мерцедес да завършат в точките – Не”, предлагано от WINBET за 3.35.

*Коефициентите са валидни към 23:30 ч. на 8 септември 2022 г. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg.