В събота времето в Австралия ще спре. Точно в 12:15 по обед българско време започва Големият Финал в шампионата по австралийски футбол. Както и миналата година, COVID ограниченията отново наложиха преместването от традиционния за събитието стадион MCG в Мелбърн и затова този мач ще се играе в Пърт.

Мелбърн Диймънс и Уестърн Булдогс ще се изправят в 125-ото издание на мача за титлата след паметни разгроми в полуфиналните срещи.

„Демоните” размазаха Джийлонг Кетс със 125:42, като разликата от 83 точки се оказа най-голямата във вековната история на съперничеството на двата тима. Но това бледнее пред шока, на който Уестърн Булдогс подложиха вицешампионите в редовния сезон Порт Аделeйд Пауър. „Булдозите” ограничиха съперниците си до мизерните шест гола за крайното 116:45 и то като гости!

За Мелбърн съботното участие е 18-ото в Големия Финал, но първо от началото на века. „Демоните” обаче нямат титла от далечната 1964 г., от когато не бяха и ставали шампиони в редовния сезон. Паузата от 57 години без титла е най-дългата сред настоящите отбори в АFL и мотивацията е разбираема, но Булдогс имат други идеи и не се съобразяват с очакванията.

Именно те нанесоха последната загуба на Мелбърн (85:65 на 24 юли), но успехът дойде на висока цена. Водещият голмайстор Джош Брус скъса кръстни връзки и в негово отсъствие Уестърн Булдогс нанизаха три поредни загуби за да се сринат пети и, съответно, под чертата на привилегированите (форматът на плейофите в АФЛ позволява на първите четири отбора да продължат дори при загуба в първата седмица на елиминациите). Което обаче не се оказа проблем и за първи път от 23 години насам отбор извън челната четворка играе на Големия Финал. Паузата преди мача в Пърт дойде навреме за Булдогс и многото им контузени играчи. Алекс Кийт и Коди Уейтман ще бъдат на линия. Но големият въпрос е дали защитата ще удържи съперник, който отбеляза 218 точки в двата си плейофни мача?

Мелбърн са фаворити на WINBET за спечелване на мача, като коефициентът за победа на „демоните” е 1.63. Но за разлика от последните 14 финала, в които само веднъж разликата бе под десет точки, всички очаквания са за равностоен сблъсък. По тази причина „Уестърн Булдогс +7.5” за 1.85 изглежда обещаващо. Иначе, при положение, че защитата на Мелбърн бе най-добрата в редовния сезон (65.6 точки средно на мач), а тази на Уестърн Булдогс е №1 в плейофите (53 точки на мач), ниската резултатност няма да е изненада. В тази посока на мисли е и предложението на WINBET „Общ брой 155.5” с коефициент 1.83.

*Коефициентите са валидни към 4:00 ч. на 21 септември 2021 г. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg.