„Уайлд кард” кръга в плейофите на Мейджър Лийг Бейзбол (MLB) за пореден път доказа, че елиминациите са непредсказуеми. Само един отбор с домакинско предимство продължи, а сред отпадналите се открояват Ню Йорк Метс, които спечелиха 101 мача в редовния сезон, но вече са във ваканция. Дивизионните плейофи ще са във формат до четири спечелени мача в серията, като редуването на домакинствата е по схемата 2-3-2.

Атланта станаха шампиони на Източната дивизия на Националната лига, въпреки че водиха в само пет от 182-та дни на редовния сезон. Това им донесе правото да почиват в предишния кръг на плейофите и да пуснат Макс Фрийд (14-7, 2.48 ERA) в мач №1 от серията. Левичарят срещна Филаделфия четири пъти през сезона, включително в два мача последните четири седмици, и даде седем точки за 23 ининга.

„Филис” контрират с друг левичар, Рейнджър Суарес (10-7, 3.65 ERA). Венецуелецът бе разкован от Атланта в първите си три срещи с тях, но в двата двубоя през септември с тях бе безупречен – 12 ининга и само една допусната точка.

Атланта са смазващ фаворит и във вторник (коефициент от WINBET за победа 1.50*), и в серията (коефициент 1.52 за спечелването ѝ), а и спечелиха 11 от 19-те срещи срещу този противник през редовния сезон.

Сиатъл биха Торонто Блуджейс с 2:0 в „уайлд кард” кръга като наваксаха седем точки пасив във втората среща. Хюстън почиваха като шампиони в Западната дивизия на Американската лига, което осигури допълнително време за възстановяване на 39-годишния Джъстин Върлендър (18-4, 1.75 ERA).

Ветеранът имаше променлив успех срещу „моряците”, допускайки 11 точки в 42.1 ининга, но огромната част от проблемите бяха събрани в старта му на 27 май. С четири допуснати точки последните 32 ининга изобщо е ясно защо точно Върлендър е фаворит за трофея „Сай Йънг”, даван на най-добрия питчер през сезона. Сиатъл пускат титуляр Лоугън Гилбърт (13.6, 3.20 ERA), който в четири мача с Астрос през 2022 г. позволи пет точки в 25 ининга.

Прогнозите са твърдо на страната на Хюстън (коефициент за спечелване на серията 1.45 и 1.44 за победа в мач №1), най-малкото защото ротацията им е подредена по перфектния начин. Тук интересен залог за вторник е „Хюстън Астрос да батират в ининг 9 – Не” за 1.66, което практически означава спечелване на мача в рамките на редовните девет части.

От всички серии в кръга това е единствената, която не противопоставя отбори от една и съща дивизия. „Бебетата“ от Кливлънд идват като победители в „уайлд кард” серията с Тампа Бей Рейс и пускат титуляр в мач № 1 Кал Куонтрил (15-5, 3.38 ERA). Канадецът даде три точки за 6.1 ининга срещу „янките” през април, но тогава те бяха в страшна серия, докато от началото на август куцат сериозно.

Домакините пускат аса си Герит Коул (13.8, 3.50 ERA), който има сериозно количество плейофни провали, но пък приспа Кливлънд в двете си излизания срещу тях през сезона (две точки за общо 12.2 ининга).

Подобно на всички отбори с домакинско предимство в този кръг, и Янкис са фаворити в серията (1.51 коефициент в WINBET за спечелването ѝ, 1.46 за победа в мач №1), но да не се забравя, че начело на гостите е Тери Франкона, под чието ръководство Бостън обърнаха серия от 0:3 до 4:3 срещу „янките” през 2004 г. Затова „Кливлънд +1.5 ръна” за 1.80 във вторник не е  лоша оферта.

Доджърс завършиха със 107 победи редовния сезон и ще са домакини на всички серии, в които участват. Но пък „падретата” вече елиминираха отбор с трицифрено количество спечелени мачове (Ню Йорк Метс) и плюят на статута на фаворити на съперниците си.

Обаче срещу 14:5 победи в полза на ЛА е трудно да се спори. А и девет от тях дойдоха след мащабните летни покупки на Падрес. Сан Диего ще разчитат на Майк Клевинджър (7-7, 4.33 ERA), който пусна 14 точки в 13 инига срещу Доджърс през сезона!Домакините ще стартират с аса си Хулио Уриас (17-7, 2.16 ERA), който позволи четири точки в 24 ининга този сезон срещу „падретата”.

Победата на Доджърс в мач №1 е сред най-сигурните неща на света и коефициентът на WINBET за такава е 1.44. Тук „Лос Анджелис Доджърс да батират в ининг 9 – Не” за 1.66 и „Лос Анджелис Доджърс -1.5 ръна” за 1.95 като залози за вторник вечер са силно препоръчителни.

*Коефициентите са валидни към 11:30 ч. на 11 октомври 2022 г. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg.

СНИМКА: IMAGO