В галерията на шампионките от Australian Open ще има ново лице. След отпадането на двукратната победителка Виктория Азаренка, останалите в схемата нямат предишен триумф в Мелбърн. Нещо повече – Арина Соболенко все още няма титла от Големия шлем, но това не ѝ пречи да се радва на ролята на фаворит в съботния финал срещу Елена Рибакина.

След три неуспешни полуфинала Соболенко най-после стигна първия си мач за титла от Шлема. При това го постигна в изключително убедителен стил. Беларускинята единствена в турнира няма загубен сет, а всъщност през 2023 г. всичките ѝ победи са чисти (тя спечели титлата в Аделаида в първата седмица на сезона). Тоест, съотношението Соболенко срещу останалия свят дотук е 20:0!

Идея от WINBET

Елена Рибакина, за разлика от съперничката си в събота, вече има титла от Шлема. Спечели я през миналия юли на „Уимбълдън”, въпреки че заради санкциите срещу тенисистките от Русия и Беларус и липсата на точки за световната ранглиста, мнозина пренебрегват успеха ѝ. Както през лятото в Лондон, така и сега, родената в Москва и играеща за Казахстан Рибакина стигна финала със само един разпилян сет. По пътя си тя елиминира финалистката от миналата година в Мелбърн Даниел Колинс, ексшампионка от Шлема в лицето на Елена Остапенко, световната № 1 Ига Швьонтек и двукратната победителка на Australian Open Виктория Азаренка.

Но това, което Рибакина още няма, е победа над Соболенко. Беларускинята води с 3:0 в преките двубои и куриозното е, че те до един се развиха

по идентичен сценарий: Соболенко повежда, губи втория сет и затваря мача в три. Последният им мач дотук бе на „Уимбълдън” през 2021 г., а оттогава Рибакина се изкачи до подстъпите на Топ 10 на световната ранглиста. И в понеделник ще влезе официално в първата десетка, без значение от изхода на финала.

За него сайтът winbet.bg оценява на 1.74* шансовете на Соболенко за победа срещу 2.15 за Рибакина. Но справедливостта изисква да се отбележи, че и на „Уимбълдън” представителката на Казахстан бе в ролята на явен аутсайдер срещу Онс Жабер, но обърна развоя на нещата в своя полза и триумфира.

По тази причина, а и при историята им, „Първи сет победител – Арина Соболенко” за 1.75 е добър старт. Серията на беларускинята все някога ще приключи, макар че през 2012 г. сънародничката ѝ Виктория Азаренка откри сезона с 26 поредни победи. „Елена Рибакина брой геймове над 11.5” за 1.57 и „Арина Соболенко брой геймове над 12.5” за 1.90 си струват, както и „Брой геймове над 21.5” за 1.69. Все пак последните два финала в Мелбърн бяха бързи и постни и заради телевизиите историята трябва да се промени. А и тази граница може спокойно да бъде премината и с двусетов мач.

Внимание: Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg и на winbet.bg. Посочените в статията прогнози и предложения за залози са само с информативна цел и използването им за поставяне на спортни залози е изцяло на собствен риск на потребителя.

*Коефициентите са валидни към 9:30 ч. на 27 януари 2023 г. За актуaлните коефициенти, моля посетете winbet.bg.

СНИМКИ И ГРАФИКА: AFP