През 2009 г. Аватар на режисьора Джеймс Камерън се превърна в най-печелившия филм на всички времена, но остана с относително празни ръце при раздаването на 95-тите награди на Американската академия за филмово изкуство и науки, известни като наградите Оскар. Статуетките за декори, операторско майсторство и визуални ефекти бяха скромно утешение, а за Камерън бе победен за „Най-добър режисьор” от бившата си съпруга Катрин Бигелоу, която спечели с Войната е опиат.

Джеймс Камерън (сн. AFP)

Тринайсет години по-късно, продължението на епичната 3D лудница от компютърна анимация, ефекти и екшън за сините същества от планетата Пандора отново чупи рекорди в бокс-офиса, но вероятно пак е на път да остане без значим „Оскар”.

Аватар II: Пътят на водата е номиниран в четири категории и никой не се съмнява, че ще спечели за визуални ефекти. Но в категорията „Най-добър филм” шансовете му са микроскопични. Сайтът winbet.bg приема залози за това при

коефициент 126.00*, което нарежда филма на девето място от 12 номинации. Тази категория, впрочем, изглежда като най-лесната за предвиждане в неделя, колкото и странно да звучи на пръв поглед. И това е така, защото с коефициент 1.09 е филмът Всичко навсякъде, наведнъж, който има всички дадености да се превърне в големия победител на вечерта.

Комедията на абсурда има 11 номинации тази година. С коефициент 1.08 Даниел Куан и Даниел Шайнърт са абсолютните фаворити в категорията „Най-добър режисьор”. Още по-убедителна е преднината (1.04) на Хъ Куей Куан за „Най-добър поддържащ актьор”, а с 1.65 споменатите Куан и Шайнърт водят за „Най-добър оригинален сценарий” пред Мартин МакДона (Баншите от Инишерин), чиито шансове за оценени на 2.06.

Мишел Йео (сн. IMAGO)

Доста завързана ще е и борбата за „Най-добра актриса”. Коефициентът за Мишел Йео (Всичко навсякъде наведнъж) е 1.70. Втора позиция държи Кейт Бланшет (ТАР) с 1.97 и битката е непредсказуема. От една страна, азиатка никога не е печелила в тази категория и при целия шум около расовото разнообразие Йео би била разбираем избор, а и вече спечели „Златен глобус”, което често е предсказание за големия трофей. От друга страна, Бланшет, която вече има един „Оскар” в категорията, също грабна „Златен

глобус”, макар и в различна категория (ТАР бе номиниран за драма), а също и британската награда БАФТА. Но изборът на британците рядко съвпада с вижданията на американската академия, тъй че тази чест може би няма особена тежест в прогнозите.

Най-интересен е случаят с категорията „Най-добра поддържаща актриса”, където има цели три равностойни кандидатури. И естествено, Всичко навсякъде наведнъж е намесен с две номинации! И ако Стефани Шу (67.00) е по-скоро присъстваща само „за цвят“, Джейми Лий Къртис (3.00) има оправдани надежди за статуетката. Тя спечели вече Наградата на гилдията на актьорите и бе отличена от критиката в Сан Франциско, Сан Диего, Оклахома, Холивуд и Айова.

Пред нея като коефициент с 2.80 е Кери Кондън (Баншите от Инишерин). Ирландката стана победителка в раздаването на същата награда на БАФТА и бе отличена с премията на критиката на фестивалите в Бостън, Чикаго, Далас, Хюстън, Сиатъл, Сейнт Луис, Вашингтон и Финикс. Но тя не е единствената, която може да напише история в тази категория.

Никога филм от империята на „Марвел” не е печелил награда в актьорска категория на „Оскар”-ите. Тази година Анджела Басет, за ролята на кралица Рамонда в Черната пантера: Уаканда завинаги е фаворит на WINBET за „Най-добра поддържаща актриса” с коефициент 2.10. Хали Бери е единствената чернокожа, печелила тази статуетка и от триумфа ѝ в Балът на чудовището минаха вече 22 години. Което при расово разделената Америка може да тласне вота в нейна полза.

Брендън Фрейзър (сн. AFP)

И не на последно място: някогашният любимец на тийнейджърките Брандън Фрейзър изглежда готов за най-голямата вечер в кариерата си – 55-годишният ветеран се завърна след дълги години принудително изгнание от индустрията и е фаворит с коефициент 1.59 в категорията „Най-добър актьор” за ролята си в Китът. Проблемът за Фрейзър е, че при повече от 20 награди, които спечели по различни фестивали и отличието на актьорската гилдия, той бе изпреварен както за „Златен глобус”, така и за БАФТА от Остин Бътлър (Елвис). Залози за успех на 31-годишния

американец, който изигра Краля на рока във филма на Баз Лърман WINBET приема при 2.23, а трети с 13.00 е Колин Фарел (Баншите от Инишерин).

Внимание: Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg и на winbet.bg. Посочените в статията прогнози и предложения за залози са само с информативна цел и използването им за поставяне на спортни залози е изцяло на собствен риск на потребителя.

*Възможни са промени в посочените коефициенти. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg.

ОСНОВНА СНИМКА: Rodin Eckenroth / Getty Images via AFP