От 1956 г. насам конкурсът на континента радва милиони с вълнуващата си програма. Евровизия събира всички националности, като представя различни по вид, стил, аранжимент и език песни. Всяка година представителите на държавите в състезанието избират на какъв точно език да са техните песни, като през годините публиката успява да чуе речта на почти всички националности в Европа.

Maneskin

Подобно на Евровизията през 2020 г., която не се състоя, заради пандемията от коронавирус, и тази година имаше известни пречки в организирането на конкурса. Поради политическата ситуация в Европа, Русия беше изключена от конкурса. Тази година състезанието ще се проведе в Торино, Италия, след като през 2021 г. италианската група Манескин взе първото място и обра овациите на милиони зрители по света.

Фаворитите за Евровизия 2022

Коефициентите на WINBET казино предполагат, че фаворитът за първото място е Украйна с 1.77. Сред очакваните първи места се нареждат и домакините — Италия с коефициент 4.50, както и Швеция със 7.00. Прогнозите за местата на топ 5 за фаворитите на състезанието тази година поставят Украйна, Италия, Швеция, Великобритания и Испания във водещите страни.

Дуетът Махмуд-Бланко представя домакините в Торино с песента “Brividi”, а оркестърът “Калуш” е избраният за представител на Украйна. На финала ще участват страните от “големите пет” — Великобритания (Сам Райдър и песента Space Man), Испания (Шанел и SloMo), Германия (Малик Харис и Rockstars), домакините от Италия (с песента Brividi) и Франция (Алван и Ахез и Fulenn).

С изключение на домакините, които ще пеят на родния си език, повечето от останалите водещи класациите държави са избрали английския за основен в своите изпълнения.

Българското участие в Евровизия

От 2005 г., когато е първото ни участие в Евровизия, досега, България е имала свои представители в конкурса 13 пъти. Най-бележитият ни успех е през 2017 г., когато Кристиан Костов се класира на първо място в полуфинала и на второ в генералното класиране. Годината преди това пък, Поли Генова достига най-големия дотогава успех за страната ни, като се класира на 4-то място на финала с песента If Love Was a Crime.

Тази година, избрана да представи България, е формацията Intelligent Music Project”, която ще пее на английски. Участниците за страната ни ще изпълнят песента “Intention”, която е вече и готов проект. Стоян Янкулов-Стунджи, Иво Стефанов, Димитър Сираков, Бисер Иванов и Славин Славчев са музикантите, които ни представят. Рони Ромеро, някога фронтмен на Rainbow, също е част от групата, която ще се появи от името на България на сцената на Евровизия 2022.

Коефициентът на WINBET за победа на България е чудовищен – 251, но това не означава автоматично, че нашите представители с алишени от всякакви шансове.

В Евровизия 2022 България ще се състезава с още 16 страни на първия полуфинал тази година, който ще се проведе на 10 май. Освен за големия победител, в сайта на WINBET играчите могат да залагат и за победителите от първия и съответно втория полуфинал, който пък ще бъде на 12 май 2022 г.

Въпреки чуждестранното участие на вокалиста Ромеро, прогнозите за първите в класирането не включват нашата страна. Песента ни в жив и динамичен рок стил обаче печели вниманието на българската публика, а участието ни в Торино тази година ще е повод да се забележи отново българският талант в световен мащаб.

Фаворитът засега все още продължава да бъде Украйна, която има две победи в Евровизия досега — през 2004 и 2016 г. Песента “Стефания” е интересна комбинация от традиционни народни песни и енергичен рап, което несъмнено прихвана вниманието на публиката. Освен с мелодията и текста на песента, украинците успяват да съвместят традиционно и модерно чрез облеклото си, в което има елементи на носии, както и сценичното си присъствие. И тази година успяват да предложат разнообразие в конкурса, също както през 2021 г., когато смесват съвременна и народна музика. Това са само част от причините Украйна да се намира начело в прогнозите за победител в тазгодишното издание на конкурса.

Заключение

България и тази година ще бъде представена на Евровизия от талантливи професионалисти в лицето на Intelligent Мusic Project”. Любителите на конкурса ще могат да направят своите залози за класираните страни в първия и втория полуфинал, както и за окончателния победител в състезанието. Надпреварата тепърва предстои, а залозите могат да бъдат поставени до 10.05, когато започва и самият конкурс. По програма, 66-ото издание на Евровизия тази година би трябвало да продължи до събота, 14. май.