WINBET казва: Възможно е, но под условие

В нощта на неделя срещу понеделник е 93-ото издание на наградите на Академията за кинематографическо изкуство и наука. Известни просто като „Оскар”, статуетките са мерило за успех в киноиндустрията. А тази година българският интерес е ярко изразен заради Мария Бакалова.

Всички предложения на WINBET за тазгодишните награди на Американската академия за филмово изкуство и науки ще намерите в платформата winbet.bg  — > Секция Спорт — > Специални — > Шоубизнес.

При обявяване на номинациите медиите у нас бяха категорични, че статуетката в категорията „Най-добра поддържаща роля” няма как да не стане притежание на бургазлийката след участието ѝ в ролята на Тутар Сагдиев в продължението на пародията „Борат”. Само че в последния месец нещата се развиха главоломно в нейна вреда. Към момента WINBET дава коефициент 4.60 за триумф на Мария Бакалова*. Това я нарежда втора, пред легендата Глен Клоуз (10.00), която все още не се е добирала до статуетката, Оливия Коулмън (17.00) и Аманда Сайфред (25.00). Но фаворит за спечелване на „Оскар”-а, при това със сериозен аванс (WINBET оценява шансовете й на 1.23) е корейката Ю-Джун Юн. И основните причини за това са две:

Първо, Ю спечели наградата BAFTA, давана от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, за ролята си в „Минари”. А BAFTA в общи линии е добър индикатор за настроенията, тъй като в пет от предишните осем издания победителката в „Най-добра поддържаща роля” вдигна и „Оскар”.
И второ, през март случаите на насилие спрямо азиатци в САЩ бяха практически ежедневие. А тъй като в последните години гласуващите за „Оскар” държат да са политически коректни, това определено накланя везните в полза на Ю.

На базата на резултатите от BAFTA, за церемонията в неделя вечер не се вижда особена интрига в категориите „Най-добър филм” (WINBET дава 1.14 за „Земя на номади”), „Най-добра мъжка роля” (шансовете на покойния Чадуик Боузман са оценени на 1.07), „Най-добър режисьор” (1.04 за Клоуи Жао – „Земя на номади”) и „Най-добър анимационен филм” (коефициентът на „За душата” е 1.04). Но за „Най-добра женска роля” битката ще е чудовищна и това всъщност е най-интригуващата надпревара.

Фаворит за статуетката е Кери Мълиган („Обещаваща млада жена”), чиито шансове WINBET оценява на 2.25. Британката спечели „Наградата на критиците”, както и премиите на кинофестивалите в Палм Спрингс и Санта Барбара. Но номинацията й за „Оскар” в тази категория идва след 12-годишна пауза.

Вайола Дейвис е втори фаворит по коефициент (WINBET дава 3.00 за неин триумф в неделя) за ролята си в „Ма Рейни: Майката на блуса”. Тя вече бе отличена в тази категория на наградите на Актьорската гилдия, а при на практика сигурната победа на Чадуик Боузман и двете статуетки за главни роли да отидат за един и същи филм е интересен сценарий. Това впрочем не се е случвало от 1998 г., когато Хелън Хънт и Джак Никълсън бяха отличени за „Колкото толкова”. Предишната номинация на Дейвис за „Оскар”, през 2011 г., завърши плачевно, а освен това тя се появява в във филма всичко на всичко за 26 минути и 41 секунди. За отбелязване е, че номинираните за поддържаща роля Мария Бакалова и Оливия Коулмън имат съответно 40 и 35 минути екранно време в своите продукции!

Всъщност, каквато е напоследък практиката при избори в САЩ, големият въпрос е: Ще бъде ли вотът расов? Ако да – шансовете на Дейвис срещу две бели конкурентки, които да разделят гласовете помежду си, нарастват. Но в същото време при триумф на Дейвис всички актьорски статуетки ще отидат при представители на малцинствата, което, няма какво да се лъжем, за мнозина членове на Академията може да се окаже неприемливо.

Най-интересен е случаят с Франсис Макдормънд („Земя на номади”), за която WINBET предлага коефициент 4.50. Неин триумф ще е трети в категорията след „Фарго” (1997 г.) и „Три билборда извън града” (2018 г.), като само Катрин Хепбърн в историята на наградите ще е с повече (четири). За ролята си в „Земя на номади” Макдорманд вече спечели BAFTA и „Златен глобус”. Освен това тя е първата жена, получила в една година номинация за „Оскар” за „Най-добра женска роля” и „Най-добър продуцент”, а Америка много обича подобни истории напоследък.

Така или иначе, в понеделник сутринта българско време, вече всичко ще е ясно, „Оскарите“ за толкова бурната, различна, шашава 2020 г. ще преминат в историята и ще чакаме следващата церемония през пролетта на 2022 г. Шоуто трябва да продължи.

*Коефициентите са валидни към 5:00 ч. на 21 април. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg.

Снимка: kalhh @ Pixabay