Колежанският футбол: Бясното дете на NFL - Спортни Новини - Winbet
Футбол Футбол
Баскетбол Баскетбол
Тенис Тенис
Други спортове Други спортове

CFB Колежанският футбол: Бясното дете на NFL

Стотици мачове и огромен избор от пазари за залози

25 август 2021 | Новини | от Здравко Чернев | минути време за четене |
Колежанският футбол: Бясното дете на NFL

Пренебрегван заради недостатъчната си популярност в България, колежанският шампионат по американски футбол е истинска златна мина за залози. През септември, октомври и ноември всяка събота програмата предлага между 50 и 100 мача и възможностите за игра са практически безгранични.

Макар да изглежда доста сложен като организация, програма и класиране, колежанският футбол е изключително популярен и доста често по-предпочитан за гледане (и залагания) от професионалния американски футбол. Според мнозина, младостта и желанието за изява на университетските играчи, прави играта по-бърза, по-атлетична и нерядко – още по-брутална. Причините за това са прости за разбиране: Младоците, които желаят да продължат в професионалното поприще след като завършат висшето си образование се опитват да направят впечатление на скаутите на отборите от NFL, за да бъдат избрани в някой от 32-та професионални отбора. Освен това, много от тях изобщо са стигнали до колеж само благодарение на спортните си стипендии, иначе казано – приети са да „учат“ само защото ще подсилят футболния отбор на съответния университет и затова правят всичко по силите си да заслужат мястото си в отбора.

Шампионатът в Първа дивизия на колежанския футбол включва 130 отбора, разпределени в десет конференции, всеки от които изиграва по минимум 12 мача в периода септември – декември. От няколко години по изключение, както този уикенд ще бъде факт, на отборите се разрешава да планират 13-и мач в последната седмица на август. Отборите, които имат минимум 50% спечелени мачове през сезона, имат право да бъдат поканени за участие в среща от т.нар. Шампионски серии (известни още като Bowl Games), в които от средата на декември до Нова Година да се борят за парична премия, давана от спонсори.

Всички предложения на WINBET за колежанското първенство по американски футбол са налични в секция Спорт на winbet.bg – > раздел Американски футбол.

Безумната на пръв поглед програма на шампионата обаче бледнее пред класирането на колежанските отбори по американски футбол, което изглежда много странно за несвикналия зрител. Специален комитет от експерти и журналисти изготвя временното и крайното класиране на отборите от Първата дивизия на базата на резултатите на отборите, но и с помощта на доста сложни статистически показатели и… лично мнение. Така или иначе, най-добрите четири университета, избрани и подредени по сила от №1 до №4 от комитета, участват в плейофите, в които след полуфинали и финал се определя новия шампион на САЩ. През този сезон полуфиналите са на 31 декември в Маями и Арлингтън, Тексас, а финалът ще е на 10 януари в Индианаполис.

При определянето на програмата на отборите се спазва изискване за осем или девет мача срещу съперници от конференцията, а останалите са по желание на университета. Изключение са т.нар. „независими“ отбори (Нотр Дам, Военната академия, университите Бригъм Йънг, Либърти, Кънектикът, Масачусетс и Ню Мексико Стейт), които не са асоциирани с конференции и сами си определят съперниците всеки сезон. Практика е големите тимове да планират в първите две-три седмици на септември срещи с по-скромни съперници (нерядко и срещу втородивизионни такива), на които плащат суми, вариращи между $50 000 и $300 000, за да дойдат и да бъдат победени с голяма разлика. За повишаване на самочувствието и подобряване на статистиките. Затова и в началото на редовния сезон изобилстват чудовищни хендикапи.

В т.нар. „нулева седмица“ програмата включва:

Илинойс (+7) – Небраска: Гостите имат невероятен куортърбек в лицето на Адриан Мартинес, но треньорът им Скот Фрост е пред уволнение, след като за три сезона спечели 12 от 32 изиграни мача.

UCLA – Хавай: От UCLA се чакат големи неща този сезон, смелите прогнози дори ги пращат на финал в конференция „Пасифик 12“. Отборите на Чип Кели винаги бележат много, а Хавай просто не играят в защита.

Фресно Стейт – Кънектикът: Кънектикът са може би най-слабият отбор в Първа дивизия (заедно с Ню Мексико Стейт) и единственият въпрос е „С колко ще загубят“?

Ню Мексико Стейт – Тексас-Ел Пасо (-9.5): Ню Мексико Стейт изиграха само два мача миналия сезон и в единия загубиха у дома от втородивизионния Тарлтън Стейт със 17:43!

Сан Хосе Стейт – Южна Юта: „Спартанците“ бяха сред позитивните изненади на съкратения сезон 2020 и играха Шампионски серии за първи път от пет години. Южна Юта са от Втора дивизия и завършиха 1-5 миналия сезон, но само в един мач загубиха с повече от три точки разлика.

Тагове
Здравко Чернев

Здравко Чернев

Заслужил автор. Дългогодишен спортен журналист, който е в състояние да декламира статистики, състави, резултати и постижения дори и на сън. Безспорен експерт по футбол, тенис, баскетбол и редица американски спортове, а даже и някои австралийски. Всъщност няма спорт, който да му е напълно чужд, но абсолютно никога, при никакви обстоятелства и за нищо на света не би писал за хокей на лед. Причините за това са дълбоко пазена тайна, но се смята, че са основателни.

Здравко Чернев

Здравко Чернев

Заслужил автор. Дългогодишен спортен журналист, който е в състояние да декламира статистики, състави, резултати и постижения дори и на сън. Безспорен експерт по футбол, тенис, баскетбол и редица американски спортове, а даже и някои австралийски. Всъщност няма спорт, който да му е напълно чужд, но абсолютно никога, при никакви обстоятелства и за нищо на света не би писал за хокей на лед. Причините за това са дълбоко пазена тайна, но се смята, че са основателни.