Лудият гений Рони О‘Съливан отново ще блесне в WINBET Snooker Special
Футбол Футбол
Баскетбол Баскетбол
Тенис Тенис
Други спортове Други спортове

СНУКЪР: Лудият гений Рони О‘Съливан отново ще блесне в WINBET Snooker Special

Спектаклите с Джон Хигинс са на 7 и 8 юни в Пловдив и София

01 юни 2024 | Новини | минути време за четене |
Лудият гений Рони О‘Съливан отново ще блесне в WINBET Snooker Special

WINBET Snooker Special ще доведе за пореден път в България големите майстори на зеленото сукно. На 7 юни в Пловдив и на 8 юни в София Рони О’Съливан и Джон Хигинс ще изиграят два демонстративни мача за българските фенове.

Това ще е поредното завръщане на Ракетата в България след пауза от година и половина, през което време прибави нови три титли към колекцията си, за малко не стана едва четвъртият играч оформил Тройната корона („Мастърс“, Шампионат на Обединеното кралство и Световно първенство) в един сезон и стана първият, осъществил 1200 сенчъри брейка. Иначе казано: истински гений. Но и с доста лудост, съпровождаща го от първия ден на професионалната му кариера.

WINBET Snooker Special oтново събира звезди за невиждано шоу
30 май 2024 | Новини

WINBET Snooker Special oтново събира звезди за невиждано шоу

О’Съливан влиза в големия снукър през 1992 г. Година по-рано той става безапелационно световен шампион за младежи до 21 г., въпреки че е цели четири години под възрастовия лимит за участие. Поставя първия си рекорд при професионалистите след само месец в тура като печели 38 поредни мача и това постижение е ненадминато и до днес. И по ред причини, но най-вече заради промененият начин на провеждане на квалификациите, ще остане там за вечни времена.

Седем дни преди да навърши 18, Ракетата (все още без знаменития си прякор) става победител в Шампионата на Обединеното кралство след 10:6 във финала над световния №1 Стивън Хендри. Никой преди това и никой след това не е ставал шампион в ранкинг турнир на такава ранна възраст (през 2005 г. Дин Дзюнхуей пропусна рекорда за девет дни).

Сезон по-късно следва поредният рекорд – шампион на „Мастърс“ на едва 19 години и два месеца. Но по това време му се налага да възмъжее по ускорен график. Първо баща му влиза в затвора с доживотна присъда за убийство на мафиот (по думите му при самозащита), а скоро след това и майка му се озовава зад решетките за укриване на данъци. Все още тийнейджър на О’Съливан му се налага да се грижи за осемгодишната си сестра и в опит да избяга от проблемите намира утеха в наркотиците.

Скоро идва първият голям скандал. На световното първенство удря в корема човек от пресслужбата на Световната билярд и снукър асоциация, за което получава двугодишно условно отстраняване от тура. Девет месеца по-късно му е отнета титлата от Irish Masters, когато в допинг пробата му е открито наличие на канабис. Коментарът на Рони е многозначителен: „Цяла седмица играех под голямо напрежение, но побеждавах. След полуфинала реших, че трябва да се възнаградя за добре свършената работа.“

През същата 1997-а получава прякора си Ракетата, след като в мач от световното първенство срещу Мик Прайс прави максималният в снукъра брейк от 147 точки за само пет минути и осем секунди. Светът изглежда в краката му, с единствената уговорка, че световната титла още не е негово притежание. Вместо това става баща и научава новината по телефона от отдавна зарязано от него гадже. Дъщеря си Тейлър-Ан признава, но почти не вижда, а и самата тя не се интересува от него. Тя и досега на му позволява да види внучката си, която скоро ще навърши шест години.

Григор ще потренира и в третия кръг в Париж
31 май 2024 | Новини

Григор ще потренира и в третия кръг в Париж

С майката на другите си две деца, Джо, се запознава на сбирка на „Анонимни наркомани“. По това време прави и отчаян ход за да спаси кариерата си – започва да посещава редовно спортния психолог Стийв Питърс и малко по малко да побеждава демоните в главата си. Макар че такива се появяват постоянно и досега. Както преди месец, когато се скара със съдийката Десислава Божилова, недоволен от това, че по време на четвъртфиналния му мач на световното срещу Стюърт Бингъм бе позволено на зрителите в другата половина на залата да се движат по време на паузата. В момента българката е в черния му списък и с поставено от него условие на шефовете на World Snooker „повече тя да не бъде слагана на негов мач“.

Луд и гениален едновременно, равносметката на О’Съливан е 41 ранкинг титли, осем трофея от „Мастърс“, седем пъти световен шампион, 1264 сенчъри брейка, 15 максимума в официални състезания. Всяка негова поява на зеленото сукно е гаранция за нещо невероятно. И на WINBET Снукър шоу фойерверките са сигурни.

СНИМКИ: STARTPHOTO, IMAGO

Тагове