Полуфиналите на Уимбълдън предлагат доста необичайни имена – само трима от осемте полуфиналисти в тазгодишното издание имат предишен опит в този етап на турнира.

Парадоксалното обаче е, че този успех на тенисисти от по-долните нива на ранглистите няма да им донесе особена полза, тъй като през тази година, те няма да могат да спечелят точки от Уимбълдън. Така например, Татяна Мариа, която ще играе полуфинал срещу фаворитката Онс Жабур, щеше да се издигне поне 50 места в класирането още преди успеха си в четвъртфинала срещу Юле Ниймайер, за която впрочем пропуснатите ползи са в приблизително същия мащаб.

Разбира се, финансовите приходи са важни, спечеленият престиж – също, но липсата на точки, заради решението на организаторите да не допуснат за участие тенисисти от Русия и Беларус, има и други последствия. В случая с Мариа и Ниймайер, а и с доста от мъжете, липсата на точки за ранглистата означава още, че те няма да влязат в основната схема на US Open по-късно през лятото и ще трябва да играят изтощителни квалификации.

Лидерите в класирането, като Новак Джокович също ще усетят липсата на точки. Дори да успее да защити титлата си, сърбинът няма да спечели обичайните 2000 точки за ранглистата и от №3 вероятно ще слезе до № 7, Ник Кириос можеше да се придвижи с десетина места напред в класирането, Давид Гофен – с около 20 и т.н.

Така или иначе, полуфиналите в Уимбълдън предстоят и във всеки от четирите мача има повече от явен фаворит, макар че не във всеки от тях той е очакван. Ето и акцентите от пазарите за залози за тях от сайта winbet.bg:

След пет години пауза, Великобритания отново има полуфиналист на домашния си турнир от Шлема. Камерън Нори не срещна съперник от Топ 30 на света дотук и въпреки разчистения път, и в два случая трябваше да наваксва изоставане в сетовете, за да продължи напред. И независимо, че е на прага на завръщане в първата десетка на ранглистата, мястото му тук трудно може да бъде наречено „заслужено”.

Джокович мина през всички кръгове на ада в четвъртфинала с Яник Синер, но след края на втория сет доминацията му бе пълна. В някаква степен подобен двубой може да има терапевтичен характер за фаворита и да доведе до снижаване на стреса. Все пак за Джокович това е май последният шанс за титла от Шлема тази година.

Не е логично тенисист като Нори да създаде някакви проблеми на сърбина. Коефициентът на WINBET за негова победа е едва 1.07* и онова 6:2, 6:1 от миналата година във финалите на АТР дава ясна идея какво се очаква от мача им в петък. Нищо чудно Нори да изиграе ролята на пушечно месо, затова „Камерън Нори да спечели сет – Не” за 1.66 и „Камерън Нори брой геймове под 12.5” за 1.85 са отличен избор.

Преди какъвто и да било залог за този мач е добре да се осведомим за здравословното състояние на Надал. Ясно е, че изкушението за Голям шлем е голямо, но испанецът започва да предприема огромни рискове за здравето си. Четвъртфиналът с Тейлър Фриц бе спечелен на магия, но непрестанното присъствие на медицинско лице край стола му за почивка е тревожно.

Кириос е на първия си полуфинал в турнир от Шлема и има три победи от девет мача с Надал, едната от които точно на „Уимбълдън”. За лошото момче на австралийския тенис големият проблем винаги е била концентрацията и по-скоро – нейната липса, особено в момента, в който полицията в родната Австралия го чака с обвинение за побой. Но шанс като този се отваря веднъж в живота.

При контузията на съперника си Кириос е фаворитът на WINBET с коефициент 1.67. Но не бива да се забаравя, че в подобна ситуация на финала на „Аустрелиън оупън” 22-кратният шампион от Шлема не само се събра, но и направи обрат от 0:2 сета. Победа за Надал WINBET предлага за 2.30, а два набиващи се на очи залога са „Ник Кириос брой геймове над 19.5” за 1.61 и „Рафаел Надал брой геймове над 19.5” за 1.75.

Симона Халеп е единствената в женския турнир, която е била преди на полуфинал в Лондон. Нещо повече – тъй като пропусна миналогодишното издание поради контузия, а COVID пандемията анулира турнира през 2020 г., румънката навъртя вече 12 поредни победи. В друга ситуация тя щеше да е фаворит за титлата, но при наличието на Онс Жабур засега ѝ е отредена ролята на втора цигулка.

Мариа и сънародничката ѝ Юле Ниймайер върнаха тениса с десетилетия назад към романтичния му период с четвъртфинал, в който огромна част от точките се решаваха на мрежата. Жабур (донякъде очаквано) загуби първия си сет на турнира срещу Марие Боузкова, но веднъж щом влезе в час, разпердушини чехкинята. И в някаква степен очакванията тук са за сходен резултат, с изключение на загубения сет.

Жабур води 2:1 в преките мачове срещу Мариа, но те са толкова отдавна (последният датира от октомври 2018 г.), че не бива да им се отдава особено значение. В четвъртък тунизийката играе за поредното историческо постижение за африканския и арабския тенис и трудно нещо може да я спре.

Коефициентът на WINBET за победа на Жабер е 1.13. След четири трисетови мача дотук не е ясно какъв запас от сили е останал на Мариа, но „Татяна Мариа +6.5 гейма” за 1.63 би трябвало да е по възможностите ѝ.

Сблъсък на два коренно различни стила. Топовните удари на родената в Москва и играеща за Казахстан Рибакина срещу стабилната до полуда в защита Халеп. Румънката единствена спечели чисто четвъртфинала си и също единствена е без загубен сет на турнира, но историята съветва, че това ще се промени.

Двете с Рибакина сътвориха два истински шедьовъра в последните си два мача (този на финала в Дубай на 22 февруари 2020 г. бе определен за №1 през сезона), но Халеп спечели всеки от тях.

Тя е фаворитка на мнозина не само за победа в този (коефициент от WINBET 1.33), но и за титлата изобщо. Но Рибакина взе сет във всеки предишен мач между двете и „Елена Рибакина да спечели сет – Да” за 1.93 е предизвикателно. А що се касае до победа за казахстанката, коефициентът за нейна победа 3.45 ще е смел, но в никакъв случай безразсъден ход.

*Коефициентите са валидни към 6:30 ч. на 7 юли 2022 г. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg.

СНИМКА: LixYing/IMAGO – Xinhua