Сезон 2023 във Формула 1 започва с малко значими технически промени, свален със 7.5 милиона таван на бюджетите и исторически раздут календар. Планът предвижда цели 23 старта с прибавянето на Катар и Лас Вегас и отпадането на Франция като част от графика.

По традиция, керванът потегля от Бахрейн, където бяха и предсезонните тестове, след които Ред Бул изглеждат повече от готови да продължат доминацията си в най-бързия спорт.

На тестовете шампионите бяха като прецизно работещ механизъм. На базата на видяното е трудно, всъщност практически невъзможно, да се заложи на друго, освен на нов доминантен сезон на Ред Бул. На сайта winbet.bg световна титла при конструкторите (която би била втора поред) е с коефициент 1.67*, който е двойно по-нисък от същото време през 2022 г. А тогава званието бе спечелено с безпрецедентните 209 точки преднина!

С коефициент 3.80 „Мерцедес“ са втори в списъка на претендентите, но с половин уста „сребърните стрели“ признаха, че очакват 2023 г. да започне както 2022-а. Иначе казано, болидът да не е конкурентоспособен поне докъм средата на април, което трябва да означава три кръга борба с разочарованието и липсата на успехи.

Ферари (3.95) затварят групата на отборите първа категория, а с привличането на Фернандо Алонсо „Астън Мартин“ (51.00) изглежда се установиха като буфер между челната тройка и останалите шест отбора, за които всяка точка ще е успех.

При пилотите Макс Верстапен тръгва с огромна преднина в прогнозите по пътя към трета поредна световна титла. Нидерландецът е с коефициент в WINBET 1.61, следван от Шарл Льоклер (5.50) и Люис Хамилтън (5.75). Но ще се иска много смелост, дори безразсъдство, да се погледне отвъд Верстапен в прогнозите.

Макар че Бахрейн е едно от малкото места, където той не е печелил. Най-доброто постижение на шампиона са вторите места от 2020 и 2021 г., а миналия сезон дори не успя да завърши състезанието. Победа на Верстапен в неделния старт WINBET оценява на 1.75. Успех в съботната квалификация – на 2.06, а на свободната тренировка в петък – на 2.75.

Графика: AFP

Зад гърба на Верстапен по коефициент за победител в Гран При на Бахрейн е авторът на хеттрик от миналата година Шарл Льоклер. Залози за успех на монегасеца се приемат при 5.00. На 5.75 са оценени шансовете на Серхио Перес, а останалите биха могли да мечтаят за краен успех само при някакви извънредни обстоятелства.

Но ако в челото нещата изглеждат предизвестени, ситуацията в средата е доста мътна. Фернандо Алонсо имаше отлично тестово представяне и влизането му в зоната на точките изглежда неизбежно. Любопитният залог тук за испанеца е „Място в Топ 3“ за 3.00, а това той вече постигна през 2005, 2006 и 2010 г.

Съотборникът му Ланс Строл пострада след падане от велосипед и едва в четвъртък получи

разрешение да кара. Контузия в китката не е шега работа, затова интерес заслужава „Астън Мартин: Двата болида да спечелят точки – Не“, предлагано за 2.00.

На противоположния полюс са „Макларън“. Никога не е добра новина, когато основната тема за разговор е системата за ротация на спонсорските лога, а не постиженията на пистата. Там положението с базирания в Уокинг отбор е плачевно, а и единият от пилотите им (Оскар Пиастри) е пълен дебютант. И няма да е особена изненада, ако предложението „Макларън: Двата болида да бъдат класирани – Не“ с коефициент 2.20 се окаже реалност.

*Коефициентите са валидни към 8:30 ч. на 3 март 2023 г. За актуaлните коефициенти, моля посетете winbet.bg.

СНИМКА: ANDREJ ISAKOVIC / AFP