Вие сте тук:

СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО – КАТАР 2022:
Осем стадиона, 64 мача, половин милион места за зрители…

Спортен лукс за 300 милиарда долара

#

Почти нищо в това Световно първенство няма да бъде като в предишните издания на най-престижния футболен турнир на планетата. За първи път, то ще се проведе през студените месеци в северното полукълбо, в средата на повечето национални шампионати и за първи път в арабска държава и на всичкото отгоре, в една от най-малките и слабо населени страни в света.

Уникалността на първенството в Катар ще бъде и в това къде ще се изиграят срещите от турнира. Осем стадиона, седем от тях чисто нови, с общ капацитет за около 480 000 зрители, разположени (поне номинално) в пет различни града на Катар, но на практика до един в рамките на агломерацията на столицата Доха, ще бъдат домакини на 64-те мача в програмата на Световното първенство.

Не е напълно ясно колко точно струва изграждането и обновяването на осемте стадиона (най-често срещаната цифра е около 6,5 милиарда долара), но съпътстващата инфраструктура от хотели, пътища и тренировъчни бази за отборите-финалисти се изчислява на умопомрачителните 300 милиарда долара, като в това число влиза и струващата над 36 милиарда метро-система с автоматизирани влакове, която свързва седем от стадионите. За сравнение, двете последни световни първенства в Бразилия и Русия и струваха съответно 11 и 14 милиарда долара.

Според официалната позиция на ФИФА, идеята е страните-домакини на световно първенство да планират и изградят стадиони и инфраструктура, която да остане за ползване и за развитие на футбола дълго след като турнирът приключи. Но това от много отдавна са само куп добри намерения и високопарни фрази и почти нищо повече. Трагичната съдба на повечето от стадионите, ремонтирани или построени от нулата за световното в Бразилия, е ярък пример за това.

Разбира се, никой не се съмнява във възможностите на богатото на природен газ арабско емирство Катар, но пък е очевидно, че тази три пъти по малка от България страна, с население под 3 милиона души, със скромна като популярност и качество на играта футболна лига, няма никаква нужда от толкова много на брой и толкова големи стадиони. И ето че друга уникална черта на първенството в Катар ще бъде, че за първи път срещи от него ще бъдат играни на напълно „разглобяем“ стадион, който ще бъдат заличен след края на турнира, а капацитетът на всички останали съоръжения ще бъде силно намален след последния мач.

Цялата тази разточителност звучи наистина отблъскващо за мнозина и е трудно да се обясни как точно помага на най-популярния спорт в света. На всичкото отгоре, всичко това е придружено от  обвинения в безмилостна и направо робска експлоатация на труда на десетки хиляди работници-имигранти, много от които загубиха живота си докато строяха тези иначе безспорно красиви съоръжения…

Така или иначе обаче, стадионите вече очакват феновете и от 20 ноември, светът ще бъде футбол. Ето къде ще се проведат срещите от двадесет и второто Световно първенство:

Лусайл Айконик, Лусайл

Стадионът, на който ще се изиграе финалът на първенството е с капацитет 80 000 зрители и е построен в чистак-бърсак новия град Лусайл, на около 15 км северно от центъра на Доха. Планът е стадионът да се превърне в общински център за спорт и култура за очакваното 200-хилядно население на града, като част от седалките му ще бъдат премахнати и „дарени другаде“, не е много ясно точно къде. Освен на финала, Лусайл Айконик ще бъде сцена на още на три мача от предварителната група С, два мача от Група G, един мач от Група Н и на по един от осмина- , четвърт- и полуфиналите.

Ал Байт, Ал-Хор

Построен е под формата на бедуинска палатка и с капацитет от 60 000 зрители, на Ал Байт ще се изиграят откриващият мач на първенството между Катар и Еквадор на 20 ноември, още един мач на домакините от предварителната Група А, две срещи в Група Е (вкл. мача между Испания и Германия) и по една среща от групите В и F. След което капацитетът на стадиона ще бъда намален почти наполовина. Това е и най-далечният спрямо центъра на Доха стадион (35 км) в първенството и единственият, до който не стига новото метро, което го прави малко труден за посещение от страна на феновете.

Едюкейшън Сити Стейдиъм, Раян

Стадионът с 40 000 места за зрители е разположен насред множеството университети и други учебни заведения в западното предградие на Доха, Ал-Раян и също ще бъде „смален“ наполовина след края на първенството. Ще бъде арена на три срещи в Група Н, две в Група D, един мач от Група С, както и на един от четвъртфиналите.

Ахмад Бин Али, Раян

Ахмад Бин Али е в същото предградие на Доха и буквално на една спирка с метрото разстояние от Едюкейшън Сити. Построен е на мястото на стария стадион на един от най-успешните местни клубове, „Ал-Раян“ и е с 40 000 места, но също ще претърпи „смаляване“ след първенството. На него ще се изиграят общо седем мача: три от Група В, две срещи от Група F, един мач от Група Е и единият от осминафиналите.

#

WINBET предлага до 2000 лв. бонус free bet при успешен залог за победител на Мондиала

На сайта winbet.bg вече се приемат залози за шампион на планетата по футбол

Халифа Интернешънъл, Доха

Построен през 1976 г., това беше единственият стадион, който съществуваше преди Катар да получи домакинството на Световното първенство. На него се проведоха част от състезанията от Азиатските игри през 2011 г., както и финалът на Клубната световна купа между Ливърпул и Фламенго през 2019 г. След което стадионът бе напълно реновиран и сега е с капацитет 40 000 зрители. Hа него ще се изиграят по два мача от групите А и Е, по един от групите В и F, един от осминафиналите, както и малкият финал на първенството.

Ал-Тумама, Доха

Чисто новият стадион, построен близо до най-новото и най-голямо летище на Доха, и е с формата на традиционната за тази част на света мъжка шапчица, наречена „гафия“. Капцитетът му от около 40 000 души също ще бъде съкратен наполовина след края на първенството. Ал-Тумама ще бъде домакин на по две срещи от групи А и F, една среща в Група Е,  един осминафинал и един четвъртфинал.

Стадион 974, Доха

Кой знае защо кръстен на международният телефонен код на Катар, този стадион също така е (уж) построен от точно 974 стари контейнера за международен морски транспорт и ще бъде напълно премахнат след края на първенството. На 40 000-ния стадион ще се проведат два мача от Група С, още толкова от Група G, по един мач от Група D и Група Н, както и един от осминафиналите.

Ал-Джануб, Уакра

Построен е във форма, която трябва да наподобява традиционна за страната и региона рибарска лодка, но погледнат отгоре прилича доста на… нещо друго, този 40 000-ен стадион стана повод за хиляди шеги и мемета в Интернет още от обявяването на проекта за него. Съоръжението в южните предградия на Доха ще посрещне три срещи от Група D, два мача в Група G, един в Група Н и един осминафинал.

СНИМКИ: AFP

Прочетено: 193
[ufc-fb-comments]

Winbet online е регистрирана търговска марка на „Уин Бет Онлайн“ ЕООД (ЕИК: 203294705), чиято дейност като организатор на хазартни игри онлайн подлежи на регулация от Националната агенция за приходите и е лицензирана съгласно Закона за хазарта със следните лицензи: Удостоверение № 000030-10212 от 01.12.2022г., отразяващо актуалното състояние на лиценз за организиране на игри в игрално казино, издаден с Решение № 000030-6257 от 29.06.2015 г. на ДКХ; Удостоверение № 000030-1750 от 21.02.2022 г., отразяващо актуалното състояние на лиценз за организиране на залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, издаден с Решение № 00030-8099 от 22.07.2016 г. на ДКХ и Удостоверение № 000030-1749 от 21.02.2022 г., отразяващо актуалното състояние на лиценз за организиране на залагания върху случайни събития и залагания, свързани с познаване на факти, издаден с Решение № 000030-11140 от 29.09.2017 г. на ДКХ.

Адрес: България, гр. София п.к. 1799, ж.к. „Младост 2“, ул. „Свети Киприян“, 44 A