Полуфинали с голяма разлика в класите в АФЛ
Футбол Футбол
Баскетбол Баскетбол
Тенис Тенис
Други спортове Други спортове

АВСТРАЛИЙСКИ ФУТБОЛ: Полуфинали с голяма разлика в класите в АФЛ

Изненадващи участници във финалната четворка

15 септември 2022 | Новини | от Здравко Чернев | минути време за четене |
Полуфинали с голяма разлика в класите в АФЛ

Австралийският футбол продължава да бъде сред най-екзотичните възможности на сайта winbet.bg, където е един от над тридесетте вида спорт, за които WINBET предлага пазари за залози. Австралийската футболна лига (АФЛ) пък е най-интересното състезание в този спорт и една от трите най-важни спортни лиги в Австралия и региона.

Създаден през XIX в. като начин за поддържане на форма извън сезона на играчите от много популярния в Австралия крикет, най-близкият „роднина“ на австралийския футбол е т. нар. галски футбол, популярен в Ирландия.

За повечето хора извън двете страни обаче, австралийският футбол най-вече напомня на ръгби, заради формата на топката, с която се играе както с ръце, така и с крака и заради начина, по който се изчисляват отбелязаните точки. Приликите обаче свършват дотук, защото този спорт се играе на овалния терен за крикет, чийто размер е приблизително два пъти по-голям от обикновено футболно игрище, подаванията напред са разрешени и макар че е контактен спорт, в него няма обичайните за ръгбито скръмове.

Големият терен предполага и повече играчи в отборите, затова в австралийския футбол те са по 18. „Вратите“ са доста различни и от футболните, и от тези в ръгбито – четири високи стълба в двата по-тесни края на овалния терен. Когато топката премине между двата средни стълба, без значение дали е докоснала земята зад гол-линията или не, това е „гол“ и носи 6 точки, а ако премине между среден и краен стълб, това е „бихайнд“ и носи 1 точка. Няма значение дали топката е докоснала земята. Мачовете траят по 80 минути чисто игрово време, разделени на четири части по 20 минути.

Спортът е много динамичен и резултатите от мачовете често изглеждат като баскетболни. Въпреки честите (понякога тежки) сблъсъци между играчите на двата отбора, подобно на ръгбито има доста и много строги правила, които целят да предотвратят излишната грубост, още повече, че играчите не ползват почти никакви предпазни средства. За феновете на спортните залози обаче, спортът предлага не по-малко възможности от един баскетболен мач например. Освен стандартните залози за победител (равенства в този спорт практически няма), пазарите за залози включват още много възможности – брой точки, овър/ъндър, хендикапи, резулатати от отделните четвъртини и т. н.

Както всяка година, така и през 2022 г. септември е месецът, в който най-добрите четири отбора от АФЛ играят полуфиналните плейофи, за да определят кои два тима (от общо 18 в лигата) ще достигнат до Големия финал.

През тази година само един отбор от миналогодишните полуфиналисти достигна голямата четворка. Но точно Бризбън Лайънс минават за най-малко вероятните участници в Големия финал. Все пак, „лъвове” или не, при съперник като Джийлонг Катс, с такава дълга поредица победи, ще се иска повече от чудо за удължаване на сезона.

Джийлонг Катс – Бризбън Лайънс

Джийлонг са в невероятна серия от 14 поредни победи. „Котараците” за последно загубиха на 14 май (90:80 от Сейнт Килда Сейнтс). Те завършиха редовния сезон на върха с осем точки преднина, а в плейофите надиграха Колингууд Мегпайс със 78:72, за да стигнат полуфиналите. Бризбън единствени участваха в два мача „Победи или си тръгни” и хвърлиха гоямата бомба миналия петък, отстранявайки вторите от редовния сезон Мелбърн Димънс (92:79).

По-рано през този сезон Джийлонг спечелиха срещу „лъвовете” с 80:70, като двата отбора вкараха по 11 гола, но бихайндите надуха разликата. Иначе това са двата най-резултатни отбора през сезона, но защитата на домакините е смразяваща и от началото на юли насам те допускат средно едва по 64 точки средно.

Джийлонг почиваха миналата седмица, а в плейофите това е от огромно значение. Дори със завръщането от контузия на Оскар МакИнърни, Бризбън са явен аутсайдер. Коефициентът на WINBET за тяхна победа е 3.50* срещу 1.25 за Джийлонг. Тук следвайки споменатите статистики за резултатността „Бризбън Лайънс брой точки под 67.5” за 1.85 звучи разумно. Друг обещаващ залог е „Джийлонг -5.5 точки първа четвърт”, предлаган също за 1.85.

Всички предложения на WINBET за срещите от АФЛ са на winbet.bg -> 

Предстои тежко гостуване за Лудогорец срещу Бетис
13 септември 2022 | Новини

Предстои тежко гостуване за Лудогорец срещу Бетис

Сидни Суонс– Колингууд Мегпайс 

Само Сидни могат да се мерят като серия победи с еталона Джийлонг, въпреки че тяхната към момента е от само осем. „Лебедите” изтърваха на косъм домакинското предимство в първия кръг на елиминациите, но си отмъстиха на изпреварилите ги Мелбърн с победа като гости 91:69.

Година след като завършиха предпоследни, Колингууд се завърнаха в плейофите и се разправиха миналата седмица с Фримантъл Докърс (79:59). Те са най-често игралият в

Големия финал отбор в цялата история на АФЛ, но тук почти всичко говори срещу тях. Точно Сидни спряха серията им от 11 поредни победи на 14 август (77:50), а последният успех на Колингууд в това съперничество е от COVID-ната 2020 г.

Сидни са явен фаворит с коефициент за победа в WINBET 1.36, но хендикапът е смущаващо висок. И двата отбора са подчертано дефанзивни, затова препоръчителните пазари са „Колингууд +17.5 точки” за 1.85 и „Брой точки под 164.5” за 1.90.

*Коефициентите са валидни към 8:30 ч. на 15 септември 2022 г. За актуaлните коефициенти, моля посетете winbet.bg.

Тагове
Здравко Чернев

Здравко Чернев

Заслужил автор. Дългогодишен спортен журналист, който е в състояние да декламира статистики, състави, резултати и постижения дори и на сън. Безспорен експерт по футбол, тенис, баскетбол и редица американски спортове, а даже и някои австралийски. Всъщност няма спорт, който да му е напълно чужд, но абсолютно никога, при никакви обстоятелства и за нищо на света не би писал за хокей на лед. Причините за това са дълбоко пазена тайна, но се смята, че са основателни.

Здравко Чернев

Здравко Чернев

Заслужил автор. Дългогодишен спортен журналист, който е в състояние да декламира статистики, състави, резултати и постижения дори и на сън. Безспорен експерт по футбол, тенис, баскетбол и редица американски спортове, а даже и някои австралийски. Всъщност няма спорт, който да му е напълно чужд, но абсолютно никога, при никакви обстоятелства и за нищо на света не би писал за хокей на лед. Причините за това са дълбоко пазена тайна, но се смята, че са основателни.