Сезонът във Формула 1 излезе в четириседмична пауза само три кръга след началото, а сега ще предложи цели пет старта в следващите шест уикенда. Най-натовареният отрязък за годината стартира с Гран При на Азърбайджан в Баку където ще се проведе и първото за годината спринтово състезание.

А покрай него ще има и промени във формата на квалификациите.

За начало, квалификацията за място за главната надпревара ще се проведе в петък вечер. Досега резултатите от спринта подреждаха стартовата решетка за неделя, но това вече е в историята. Самият спринт ще има своя съкратена шут-аут квалификация в събота сутрин, съставена от две 12-минутни части със задължително условие за среднотвърди гуми и едно спиране в бокса и една 8-минутна част, в която меките гуми са задължителни и няма спиране в бокса. Резултатите от този шут-аут определят подреждането за старта на спринта в същия ден.

Идеята на всичко това е да се разнообрази уикенда и да се избегне скучната тренировка в събота сутрин, която не привличаше никакво внимание. Проблемът на тази идея е, че в момента разликата между Ред Бул и останалите е толкова голяма, че това само дава допълнителни възможности за спечелване на точки и откъсване на върха в класирането.

В момента Макс Верстапен е първи при пилотите с 69 точки пред съотборника си Серхио Перес с 54 и Фернандо Алонсо – 45. При конструкторите Ред Бул е начело със 123 от 132 възможни и почти двойно повече от вторите Астън Мартин (65).

В Баку повечето от отборите ще се появят с подобрения по болидите си. Но освен ако не се случи нещо хипер-непредвидено, доминацията на „червените бикове“ ще бъде трудно да се спре. Логично Макс Верстапен е фаворит във всяка от частите на уикенда. На сайта winbet.bg коефициентът за победа на нидерландеца в петъчната свободна тренировка е 1.69*, за петъчната квалификация 1.35, в съботният шутаут – 1.50, в спринта – 1.39, а в състезанието в неделя – 1.39, което е най-ниската стойност от началото на миналия сезон досега.

Но ако Ред Бул отново са в своя собствена дивизия, къде са интересните залози в Гран При на Азербайджан?

Люис Хамилтън (Мерцедес)

Мерцедес се наредиха втори в предишния кръг в Мелбърн благодарение на Люис Хамилтън. Подобренията в болида на „сребърните стрели“ ще са интересни и да не се забравя, че на неравното трасе по улиците на азербайджанската столица вибрациите винаги са проблем. WINBET предлага коефициент 2.70 за „Люис Хамилтън – място в Топ 3“, 1.50 за „Двата болида на Мерцедес да завършат в точките – Да“ и 1.72 за „Двата болида на„Мерцедес да завършат Топ 6 – Да“.

На другият полюс на настроението са Ферари. Скудерията дотук записа две отказвания на Шарл Льоклер и едно завършване извън точките на Карлос Сайнц-младши и в резултат се мъкне едва четвърта в класирането при конструкторите. За неделното състезание WINBET оценява на 2.11 шансовете за „Двата болида на „Ферари“ да завършат в Топ 6 – Да“ и на 1.55 за „„Двата болида на „Ферари“ да завършат в точките – Да“. „Червените кончета“ и друг път са имали трудни периоди, но след три кръга светлина в тунела не се вижда.

Внимание: Участието в хазартни игри и спортни залози не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg и на winbet.bg. Посочените в статията прогнози и предложения за залози са само с информативна цел и използването им за поставяне на спортни залози е изцяло на собствен риск на потребителя.

*Възможни са промени в посочените коефициенти. За актуaлните коефициенти, моля посетете winbet.bg.

СНИМКИ: AFP