US Open се превръща в инкубатор за нови шампиони. В трето поредно издание на турнира победителят при мъжете ще спечели първата си титла от Големия шлем точно в Ню Йорк. Но не е само това: спечелилият измежду Каспер Рууд и Карлос Алкарас ще се изкачи за първи път в кариерата си под № 1 в световната ранглиста.

С големия финал при мъжете приключва и големият турнир на сайта winbet.bg за познавачите на тениса.

И Рууд, и Алкарас, са почитатели на клея, но всеки от тях вече има достатъчно успехи и на други настилки,за да продължават да им бъдат поставяни етикети. Нещо повече: за втори път през тази година двамата застават един срещу друг във финал на голям турнир на хардкорт в САЩ. През април в Маями испанецът спечели със 7:5, 6:4, с което поведе с 2:0 в преките мачове. И сега изглежда е дошъл редът на следващата голяма крачка в кариерата му.

Алкарас би станал най-младият № 1 в историята, ако спечели финалния мач. Но големият въпрос при испанеца е: Колко сили са му останали? В три поредни кръга (срещу Марин Чилич, Яник Синер и Франсис Тиафо) тийнейджърът се забърка в маратонски петсетови мачове и прекара 13 часа и 28 минути на корта само през тази седмица. Да добавим към това и спасения мачбол срещу Синер и двата мача продължили доб първи петли!

Само че, макар и да звучи куриозно, колкото по-дълги бяха точките срещу Тиафо, толкова по-добре се чувстваше Алкарас. Той спечели 67% от разиграванията, продължили над пет удара, но срещу Рууд трудно би се радвал на подобна успеваемост.

Пътят на Рууд към финала бе по-незабележим. Норвежецът срещна трима поставени, но нито един от тях не бе сред първите 12 в основната схема. Четирите изгубени от него сета в Ню Йорк (един срещу Тим ван Райтхофен, два срещу Максим Креси и един на полуфинала срещу Карен Хачанов) бяха с тайбрек или с 5:7. И респективно, прекараното от него време на корта бе много по-малко, от това на Алкарас.

Рууд има и още едно голямо предимство. Макар и с кошмарен завършек, той вече е опитвал атмосферата на финал от Големия шлем. И уроците от поражението от Рафаел Надал на „Ролан Гарос” вероятно ще са му е от полза. Но към днешна дата Рууд няма дори спечелен сет срещу Алкарас и е трудно да се гласува особено доверие на норвежеца в неделната вечер. WINBET оценява шансовете за победа на Рууд на 2.80*, а залози за титла та Алкарас се приемат при 1.47.

Едно изглежда сигурно – двамата са с толкова изравнени възможности, че вероятно ще възобновят традицията за дълги финали. Миналогодишният Джокович – Медведев бе трисетов, но той се оказа едва четвъртият от 2005 г. насам, завършил по подобен начин.

WINBET предлага „Точен брой сетове 4” при коефициент 2.70, а „Точен брой сетове 5” – при 3.50. „Брой геймове над 38.5” е оценено на 1.80, а дори догонващ в залозите „Каспер Рууд да спечели сет – Да” за 1.33 е направо задължително. А в продължение на последното е „Каспер Рууд брой геймове над 18.5”, предлагано за 1.70.

*Коефициентите са валидни към 14:30 ч. на 10 септември 2022 г. За актуaлните коефициенти, моля посетете winbet.bg.