Тази нощ, Националния колежанският шампионат по баскетбол на САЩ ще завърши с меко казано изненадващ мач за титлата. Кънектикът се изправят срещу Сан Диего Стейт в опит да спечелят петата титла в историята си и да запазят донякъде честта на големите университети.

Но в най-щурата „Мартенска лудост“ от десетилетия насам изненадите са твърде много, за да се чувстват „хъскитата“ от Източния бряг спокойни.

Кънектикът е с огромни успехи в женската дивизия, но мъжката бе раздирана от скандали и проверки за административни нарушения през последните години. В турнирите през 2021 и 2022 г. „хъскитата“ отпаднаха още в първия кръг, но през тази година налагат доминация, непозната в модерната история. Победите с 87:63 срещу Айона, 70:55 срещу Сейнт Мерис, 88:65 срещу Арканзас, 82:54 срещу Гонзага и 72:59 на полуфинала срещу Маями доведоха до рекордна разлика от средно 20.6 точки на мач, биейки постижението на Виланова от 2018 г. (17.6 точки).

В същото време, в два поредни кръга Сан Диего Стейт балансираха на ръба на пропастта. „Ацтеките“ биха Крейтън с 57:56 с кош от фаул секунда преди края, а на полуфинала в събота излъгаха Флорида Атлантик (72:71) със стрелба със сирената за край на редовното време. И са тествани в завързани мачове, докато в същото време Кънектикът не са водили с по-малко от осем точки през второто полувреме в който и да било от досегашните си пет мача.

„Хъскитата“ вкарват над 40% от стрелбите си за три точки в хода на турнира. Най-слабото им представяне бе в събота срещу Маями (9 от 26 или 34.6%) и за това си има лесно, макар и странно на пръв поглед обяснение. „Файнъл Фор“ се играе в Хюстън насред стадион за американски футбол, което променя възприятието за дълбочина – ефект, който е познат отдавна и който отнема време за нагаждане. Но наглед няма причина да се очаква, че Кънектикът ще имат проблем в този елемент във финала.

Освен това, че Сан Диего Стейт са № 3 в цяла Америка в защитата срещу стрелба от тройката. „Ацтеките“ позволяват едва 22% успешни попадения в турнира (28% в редовния сезон) и въпреки че Флорида Атлантик вкараха девет в полуфинала, само една от тях дойде в последните 15 минути!

Победа за Кънектикът изглежда най-очевидният изход от финалния мач. Сайтът winbet.bg предлага коефициент 1.28* за такава срещу 3.40 за успех на Сан Диего Стейт. „Кънектикът -7.5 точки“ е оценено на 1.85, а наред с това „Първо полувреме Кънектикът -3.5 точки“ за 1.90 изглежда лесно за постигане.

Що се касае до резултатността в мача, дори да ограничат стрелбата на Кънектикът от тройката, Сан Диего Стейт имат проблеми в борбата под коша. И присъствието на Адама Саного и Донован Клингън вероятно ще даде достатъчно шансове на „хъскитата“ за т.нар. „точки от втори шанс“. Затова „Кънектикът брой точки над 70.5“ за 1.95 е за предпочитане.

Също така, последните шест мача за титлата донесоха минимум 136 точки. В същото време последните два с участието на Кънектикът завършиха 60:54 и 53:41. Което дори при положение, че лимитът за атака в тях бе 35 секунди (при 30 в момента), е изключително ниско. WINBET предлага „Брой точки под 132.5“ за 1.93.

Внимание: Участието в хазартни игри и спортни залози не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg и на winbet.bg. Посочените в статията прогнози и предложения за залози са само с информативна цел и използването им за поставяне на спортни залози е изцяло на собствен риск на потребителя.

*Възможни са промени в посочените коефициенти. За актуaлните коефициенти, моля посетете winbet.bg.

СНИМКА: Gregory Shamus / Getty Images via AFP