Всичко във Формула 1 започва отначало през този уикенд в Бахрейн, при това в повече от един смисъл и нищо не може да бъде предсказано с точност.

Дългоочакваните радикални промени във Формула 1 най-после са факт, макар и с година закъснение и най-после собствениците от „Либърти” са на път да осъществят големия блян всичко да бъде решавано от пилотите на пистата, а не от инженерите в аеродинамичните тунели.

Огромна част от елементите в болидите са стандартизирани. Скоростната кутия и горивната система са еднакви за всички. Възможност за радикални промени в аеродинамиката вече не съществува. Начинът на захващане на предния спойлер е променен. Застигащият болид вече ще използва до 86% от силата на прилепяне вместо досегашните 55%. И още, и още, и още…

Иначе казано, сезонът обещава да бъде страшно интересен, а предложенията на WINBET за него са в новосъздадената категория „Формула 1” в секция „Спорт” на изцяло обновения сайт winbet.bg.

Ако се съди по предсезонните тестове, особено тези в Бахрейн, разместването на пластовете вече е факт. „Мерцедес” спечелиха осем поредни световни титли при конструкторите,  но на тази  хегемония може би ѝ се вижда края. Във времето от тестовете в Барселона до тези в Бахрейн, дизайнът на болида бе променен радикално, но засега единственият резултат от това са големите и видими дори с просто око вибрации по завоите. „Сребърните стрели” все още са фаворити на WINBET за девета поредна титла, но коефициентът от 1.81 бележи сериозен ръст в сравнение с последните години.

Обичайните заподозрени като конкурент № 1, „Ред Бул”, са с коефициент 3.50. Водещият им инженер Ейдриън Нюи призна, че това е най-предизвикателният откъм промени сезон от 1983 г. насам. Но резултатите от Бахрейн, където Макс Верстапен бе с половин секунда пред останалите, говорят за добре свършена работа. Затова и разбираемо, световният шампион е фаворит за победа още в първия старт в Бахрейн тази неделя с коефициент 2.70.

Близо зад „Ред Бул” по коефициент за титла при конструкторите са „Ферари”. Скудерията не е печелила званието от 2008 г., а в последните години изглеждаше отлично в предсезонните тестове и кошмарно в самите състезания. Но в Бахрейн Карлос Сайнц-младши не просто поддържаше темпото на Люис Хамилтън в последния ден на пробите, но в повечето от секторите дори го задминаваше. Според шефът на тима Матия Биното „Ферари” все още са далеч от „Мерцедес” и „Ред Бул”, но на тези думи не е необходимо да се вярва. Последното, от което „червените кончета” имат нужда в момента е да привлекат допълнително вниманието на конкуренцията.

След „Ферари” се отваря сериозна дупка във възможностите, като „Макларън” (коефициент за световна титла 17.00) са най-близо до челната тройка. Само че ако Барселона даде повод за оптимизъм, Бахрейн бе пълен провал. Първо, Даниел Рикардо пипна COVID и влезе в карантина. И няма да има много километри зад гърба си за първото състезание от календара. За капак, охлаждането на спирачките отказа и петъчните тренировки ще трябва да покажат дали проблемът е отстранен.

Останалите шест отбора ще имат поддържаща роля. „Алпин” и „Астън Мартин” са с амбиции за влизания от време на време в шестицата, докато за „Уилямс”, „Алфа Таури”, „Хаас” и „Алфа Ромео” всяка точка ще е успех. Поне „Алфа Ромео” ще се погрижат за екзотиката с присъствието на Гуаню Джоу – първият китаец на стартовата решетка в историята на Ф1. Впрочем, Джоу и Никола Латифи („Уилямс”) са тоталните аутсайдери по коефициент за световен шампион – всеки с по 751!

Иначе, независимо от нередностите с болида му, Люис Хамилтън открива сезона като претендент № 1 (2.14), следван от шампиона Макс Верстапен (2.36) и Шарл Льоклер (6.25).

Залозите за Формула 1, поставени с реални средства, са валидни за WINBET OPEN Tурнир Спорт както и за спечелване на талони за участие в разпределението на печалбите в WINBET OPEN Бонус игра.

*Коефициентите са валидни към 9:30 ч. на 18 март 2022 г. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg.