Два от големите фаворити за световната титла в баскетбола – САЩ и Сърбия, трябва да излязат един срещу друг в Китай, но не в директна битка за медалите, а в разочароващ за техните амбиции полуфинален сблъсък в потока за разпределението на позициите между 5-о и 8-о място. Двубоят е от 14:00 часа българско време.

Това се случи, след като Сърбия загуби от Аржентина с 87:97 в първия 1/4-финал на Мондиал 2019, а ден по-късно Франция детронира САЩ след успех с 89:79. Така американците ще се приберат у дома без медал от голям турнир (Световно първенство или Олимпиада) за първи път от 2006 година. Любопитно е как ще реагират баскетболистите от САЩ до края на турнира – дали ще решат, че при това положение съвсем няма за какво да играят, или все пак ще се опитат да излязат с чест от неприятната ситуация и ще опитат да спечелят оставащите мачове.

Сърбите са в подобна ситуация, тъй като бяха почти сигурни, че могат да спечелят златото, особено като стана ясно, че САЩ на практика ще участва с “Б”-отбора си на този шампионат. Загубата от Аржентина бе най-изненадващият резултат в Китай до момента. Въпреки разочарованието Никола Йокич и компания ще са мотивирани да победят големите си американски съперници.

При всички условности САЩ все пак е фаворит за днешния сблъсък. Коефициентът за победа на американците в Winbet e 1.66. Евентуален успех на сърбите пък е оценен с 2.28.