Новият сезон в професионалния бейзбол трябваше вече да е започнал, но проточилият се близо три месеца спор за нов колективен трудов договор на играчите отложи старта и дори за кратко постави под въпрос съдбата на сезона в Мейджър Лийг Бейзбол (MLB) изобщо.

Все пак в четвъртък, 7 април, ще бъде Големият ден: Денят, в който бейзболът ще стане абсолютен цар на спортовете в САЩ, поне до средата на септември и това е един от над 30 вида спорт, за които водещ онлайн букмейкър като WINBET предлага пазари за залози на изцяло обновения си сайт winbet.bg.

Въпреки, в глобален план че бейзболът си остава ограничен в рамките на двете Америки и малко от Азия, за американските спортни запалянковци няма друго събитие, което да дава знак, че пролетта наистина е дошла от старта на сезона в MLB.

И това е така, защото това вероятно е „най-семейният“ спорт в страната, иначе казано – той е любимо занимание за членовете на милиони американски семейства на всякакви възрасти и се счита „любимата игра на Америка“. Не че няма и яростни съперничества и наистина луди фенове, но това е спортът (доста статичен, бавен и спокоен, поне според европейските разбирания), в който наистина рядко може да се види скандал или сбиване на терена.

Но има и друго: Тъй като мачовете се провеждат в по-топлите сезони на годината, обикновено през деня, а много от стадионите на тимовете от MLB често са разположени в паркове, те са добър повод да се съчетае семейната разходка на открито със спортно събитие от висша класа.

На всичкото отгоре, тъй като мачовете са дълги (по 3 часа и повече), с чести паузи, това позволява на феновете да се поразтъпчат, да похапнат и да се срещнат и поприказват с приятели.

И тъй, предстоят 2430 двубоя в рамките на редовния сезон и рекордните 14 отбора (от общо 30 в лигата) ще продължат в плейофите. Практически, мачове ще има всеки ден, а възможностите за любителите на спортните залози са направо безгранични, а огромното количество статистика и информация за представянето на всеки отбор и играч е свободно на разположение и е само в помощ на залагащите.

В очакване на първите двубои, WINBET вече има няколко дългосрочни предложения на своя сайт.

Подобно на много американски професионални лиги, и MLB e разделена на две под-лиги: Национална и Американска. Те са с равен брой отбори, подредени в по три дивизии от по пет отбора -Източна, Западна и Централна. Интересното е, че има някои дребни различия в правилата в двете под-лиги, които обаче нямат особено значение като цяло за играта и не е никакъв проблем да се провеждат срещи между отбори от Националната и Американската лига. Тъй като в финалната серия (наречена Световни серии) се срещат шампионите на двете лиги, съперничеството между тях е огромно.

Националната лига (NL) спечели последните три титли в MLB (Вашингтон`19, Лос Анджелис Доджърс`20, Атланта`21), но е много малко вероятно новата титла да не отиде в тим от Американската лига (AL), поне ако се вярва на историческите тенденции. От създаването на Световните серии през 1903 г. само веднъж NL са печелили четири години поред, в направо античните времена на 1979 – 1982, когато трофеят стана притежание последователно на Питсбърг, Филаделфия, ЛА Доджърс и Сейнт Луис.

Към днешна дата обаче, все пак Доджърс са считани фаворит за титлата. В крайната сметка в техните редици се събраха рекордните в историята на играта четирима носители на наградата „Най-добър играч за сезона”.

При Доджърс въпросите са свързани повече с качеството на питчърите (хората, които хвърлят топката към батърите), която остана без Макс Шързър (подписал за три години с Ню Йорк Метс срещу с 130 милиона долара), а в добавка Клейтън Кършоу е по-често в листата на контузените, отколкото на терена. А липсата му в плейофите миналата година се видя отчетливо. Коефициентът на WINBET за спечелване на Световните серии от ЛА Доджърс е 5.50, а за участие в тях като шампиони на NL – 3.10.

В миналогодишните шампиони Атланта, днес не вярва почти никой. „Смелчаците” загубиха най-качественото си оръжие в атака (Фреди Фриймън), който предпочете слънчевата Калифорния и замина в посока Доджърс. Сред полевите играчи, завръщането на Роналд Акуня след скъсани коленни връзки се отложи за неопределено време, а пък питчерът Люк Джаксън унищожи лакътя си и ще отсъства между 12 и 18 месеца. През миналата година Атланта надминаха всички очаквания, но по закона за средните стойности следва регрес. Коефициентът им за победа в Световните серии е 13.00, а за участие в тях – 6.25.

В Американската лига два отбора делят първото място по коефициент – Торонто и Хюстън. Единственият канадски отбор в MLB запълни дупката на трета база с привличанетоа Мат Чапмън от Оуклънд, а към групата на питчърите, която бе пета в Лигата като успеваемост през миналия сезон, бе прибавен ветеранът Кевин Госмън. „Сините сойки” бяха №1 по успеваемост с батата в ръка през миналия сезон, а с още една година опит зад гърба си Владимир Гереро и компания са фешън избор в прогнозите. Коефициентът на WINBET за титла на Торонто в AL е 5.25, а за шампиони на MLB – 9.25.

Другият топ-претендент, Хюстън Астрос, има сходни коефициенти (5.25 за участие в Световните серии, 10.50 за спечелването им). „Звездните” за поредна година останаха без топ играч (шортстопът и герой от титлата през 2017-а Карлос Кореа отиде в Минесота Туинс), но тимът е сантиментален избор за шампион заради мениджъра Дъсти Бейкър – 72-годишният ветеран е най-възрастният на поста в MLB в момента, а в 30-годишната си кариера е вкарвал в плейофи всички отбори, с които се е заемал, но никога не е печелил Световните серии.

Залозите за тези предложения, поставени с реални средства за игра, са валидни и за WINBET OPEN Tурнир Спорт както и за спечелване на талони за участие в разпределението на печалбите в WINBET OPEN Бонус игра.

Сред безкрайните предложения на WINBET не се набива на очи, но носи сериозна стойност “Сейнт Луис Kардиналс да се класират за плейофите – Да” за 1.90. „Чинките” уволниха мениджъра Майк Шилдт и го замениха с Оливър Мармол, който e на 35 I е най-младият на поста в цялата лига. Сейнт Луис влязоха в плейофите във всеки от последните три сезона, а през този дивизията им ще е безобразно слаба. В нея са Питсбърг Пайрътс, Синсинати Редс и Чикаго Къбс, които се очаква да са сред дънните риби в NL. А срещу тях Сейнт Луис имат да изиграят близо 60 мача!

Прибавете към това седем мача срещу подпирачите на дъното в NL Вашингтон и шест с очакващите същата съдба Аризона Даймъндбекс, плюс четири двубоя с мъртвите души Канзас Сити Ройълс и три със слабаците Балтимор Ориолс и картинката се прояснява. Пък и от 15 отбора в NL цели седем ще се класират за плейофите.

*Коефициентите са валидни към 9:30 ч. на 5 април 2022 г. За актуaлните коефициенти, моля посетете winbet.bg.