През миналата година състезанието в Абу Даби бе трилър, сложил знаменит край на сезон 2021 във Формула 1. През тази малко неща останаха да се определят в последното състезание, но след провалът на Ред Бул в Сау Паулу (защото по техните стандарти шесто и седмо място, плюс четвърто и пето в спринта е просто провал), въпросът с втората позиция в класирането при пилотите продължава да виси и трима са с шанс да са преборят за него.

Шарл Льоклер и Серхио Перес имат по 290 точки, Джордж Ръсел е с 265. За да стане подгласник в генералното класиране, Льоклер трябва да завърши пред Перес (съществува и вариант с десето място плюс най-бърза обиколка, но само при положение, че Перес е девети). Перес пък трябва да финишира пред Льоклер, но задължително в зоната на точките. За да стане втори.

Сценарият за второ място за сезона на Ръсел е истинска фантастика. Пилотът на „Мерцедес“ трябва да спечели и да направи най-бързата обиколка в състезанието, а Льоклер и Перес да не са по-напред от 11-ата позиция. Коефициентът на winbet.bg за успех на британеца в неделя е 4.50* и само привидно изглежда труден за постигане.

През миналата седмица „Мерцедес“ смазаха всички на бразилска земя и това толкова учуди боса им Тото Волф, че той така и не можа да даде отговор откъде дойде тази доминация. Но бе очевидно, че за първи път от началото на сезона „сребърните стрели“ бяха неудържими. По тази причина, а и покрай ваканционния подход на Ред Бул, спокойно може да се търси „Конструктор победител – „Мерцедес“ за 2.10.

Иначе, както обичайно, Макс Верстапен влиза в състезанието като претендент № 1 за победата. WINBET оценява шансовете му за успех на 2.27 срещу 3.55 на Люис Хамилтън. Ръсел е трети с 4.50, а след него са преките му конкуренти за второто място в генералното класиране Льоклер (11.00) и Перес (12.00).

Възходът на „Мерцедес“ променя очакванията и в още един интересен пазар – „Националност на победителя в Абу Даби“. При двойната победа на Ръсел и Хамилтън преди седмица, Великобритания (1.89) вече е № 1 по коефициент, но не само защото това е страната с най-много представители във Формула 1 през този сезон. Шансовете на Нидерландия, която разчита само на Верстапен, са оценени на 2.24, а оттам нататък нещата стават доста екзотични. Монако (чрез Льоклер) е с коефициент 11.00 и Мексико (чрез Перес) – с 13.00. Испания е с коефициент 15.00. но Карлос Сайнц-младши има едва три подиума откакто спечели във Великобритания през юли, а Фернандо Алонсо няма победа от 2013 г.

*Коефициентите са валидни към 10:00 на 18 ноември 2022 г. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg.