Финалният турнир на колежанския шампионат на САЩ по баскетбол започва в нощта на понеделник срещу вторник българско време и повече от всякога в него ще важи максимата, че „няма нищо невъзможно“.

Турнирът е легендарен с това колко труден е за прогнозиране (не само заради неимоверно объркания за европейските ни представи регламент), но тази година истерията е тотална. Ако някога единствено магнатът Уорън Бъфет предлагаше бонус от 1 милион долара за този, който прогнозира правилно всичките 63 мача, тази година офертите за премия за подобна „перфектна схема“ валят отвсякъде. Вероятно защото турнирът е толкова непредсказуем, че няма реална опасност някой да се справи със задачата…

Ако дълги години университетът Гонзага Булдогс влизаха в „Мартенската лудост“ като претендент № 1 за титлата, през 2023 г. малцина се сещат за тях. Тимът загуби цели пет мача, включително два у дома, и по тази причина е поставен едва под № 3. Гонзага откриват участието си с наглед лесен мач срещу Гренд Кениън Антилопс, но историята в последните години не дава особени шансове на отбор, поставен толкова ниско.

Последните пет титли (и шест от последните седем) до една бяха спечелени от отбор под № 1. В единствената година в този период, в която това не се случи (2016 г.), Северна Каролина Ашвил Булдогс (сега поставени под № 1) бяха бити с тройка в последната секунда. Затова и водачите в четирите региона на схемата автоматично се превръщат в основни заподозрени за притежатели на трофея.

Идея от WINBET

Канзас Джейхоукс, шампиони от 2022 г., са №1 в Западния регион. Канзас вървяха отлично до събота, когато бяха размазани във финала на конференция „Биг 12“ от Тексас Лонгхорнс със 76:56, което е рекордна разлика в тези мачове. Друг проблем за Канзас е, че откакто през 2007 г. Флорида Гейтърс защитиха титлата си, шампионът винаги е нов. Плюс това на пътя им са възродените Кънектикът Хъскис, пълният с четвъртокурсници тим на UCLA Брюинс, както и вече споменатите Гонзага.

Хюстън Кугърс са водачи на регион „Среден Запад“ и са № 1 в актуалната ранглиста на Асошиейтед прес. „Кагуарите“ имат един голям плюс, когато дойде ред на „Файнъл Фор“ – че мачовете ще са в Хюстън. Но дали ще стигнат дотам не е много сигурно. Защото топ-

реализаторът им Маркъс Сасър получи травма в слабините и пропусна финала на конференция „Американ Атлетик“ срещу Мемфис Тайгърс, загубен с 65:75. Хюстън ги чака лесен старт срещу Северен Кентъки, но с Тексас, Индиана, Маями, Айова и Оубърн в потока им проблемите могат да започнат още от втория кръг.

Алабама Кримзън Тайд бяха поставени от комитета по селекция като № 1 в Южния регион и бяха провъзгласени за № 1 в редовния сезон в цяла Америка. „Аленият прилив“ станаха шампиони в Югоизточната конференция, но проблемите им извън терена са огромни. През януари крилото Дериъс Майлс бе арестуван за убийство и в неделя делото официално влезе в съда. Като част от обвинителния акт, друга звезда на Алабама, Брандън Милър, е заподозрян като доставил оръжието за убийството и никой не знае дали няма да последва Майлс в затвора. Без него мечтите бързо ще угаснат, но скъпо платените адвокати на университета опитват да отложат това поне с месец. Иначе пътят на „Аленият прилив“ включва шампионите от 2021 г. Бейлър Беърс, предшествениците им на върха Вирджиния и първенците в конференция „Пасифик 12“ Аризона Уайлдкетс в най-равностойния откъм имена регион.

Последните поставени под №1 са Пърдю Бойлърмeйкърс, чийто случай е адски странен. „Котлярите“ бяха безспорно най-добрият отбор в САЩ допреди пет седмици, когато влязоха в серия от загуби. Това ги смъкна сериозно надолу, но недостатъчно, за да изпаднат от групата на водачите. Пърдю спечелиха в неделя титлата на конференция „Биг Тен“, но не се мина без треперене до последната секунда, въпреки че в средата на второто полувреме водеха с 13 точки. Евентуален мач с Мемфис в неделя ще е сериозен тест, но минат ли през него първо участие на „Файнъл Фор“ няма да е изненада.

Внимание: Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg и на winbet.bg. Посочените в статията прогнози и предложения за залози са само с информативна цел и използването им за поставяне на спортни залози е изцяло на собствен риск на потребителя.

СНИМКА: