Сто и десетото издание на най-голямото колоездачно състезание в света Тур дьо Франс потегля в събота от Билбао. То може и да се нарича „обиколка на Франция“, но както винаги в последните петдесет години, маршрутът включва етапи извън тази страна, като тази година първите два етапа ще са в Испания и едва на 3 юли колоната ще мине на френска територия. 

Надпревара в продължение на 3404 км, разпределени в 21 етапа, ще определят крайния победител и въпреки че обикновено състезанието започва с около 180 участника, прогнозите за 2023 г. включват всичко на всичко две имена – словенецът Тадей Погачар (ОАЕ Тийм Емирейтс) и датчанинът Йонас Вингегорд (Джъмбо-Висма).

В „пандемийното“ издание през 2020 г. победител стана Погачар. Година по-късно той повтори успеха си, изпреварвайки Вингегорд, но миналата година местата им се размениха – Вингегорд завърши първи, следван от Погачар. И ще бъде повече от изненада, ако през тази година някой друг се намеси в борбата за крайната победа.

На сайта winbet.bg в момента няма разлика в коефициентите за краен победител в Тура – по 2.08* за победа както на Вингегорд, така и на Погачар. Третият в дългосрочните прогнози на WINBET, Джай Хиндли, е със ставка 15.00, а стойностите за следващите ездачи стават вече направо неприлично високи.

Въпреки това, моментната форма на двамата не е еднаква: Погачар и Вингегорд застанаха един срещу друг през март в състезанието „Париж-Ница“ и словенецът излезе победител. Словенецът бе силен и през април докато не падна на „Лиеж-Бастон-Лиеж“ и подготовката му бе сериозно нарушена.

В негово отсъствие Вингегорд бе без конкуренция в Обиколката на Баския и също този месец в „Критериум дю Дофине“, където стана победител с най-голямата разлика от 30 години насам. В това състезание бяха преминати някои от трасетата на „Тур“-а, тъй че генералната репетиция показа сериозно предимство на датчанина, чиито шансове изглеждат за предпочитане.

Но да се залага на колоездачни състезания не е съвсем лесна работа, въпреки че не е никаква тайна, че 95% от участниците в колоната не са там, за да печелят. Ролята на повечето е да помагат на лидера на отбора си, да изпълнят тактическите указания на директора му и ако се отвори шанс в някой от дните – да се откъснат рано, да покарат сами известно време, така че да са във фокуса на телевизионните камери и да осигурят повечко ефирно време за спонсорите на тима.

Затова е добре да се концентрираме върху конкретни етапи на състезанието, кото прдполагат определена интрига. В тазгодишния „Тур дьо Франс“ внимание заслужават шест етапа. На 5 юли е първото качване в планините от По до Ларун. На 14 юли, навръх националния празник а Франция, е финалът на височина на Гран Коломбие, а ден по-късно е изнурителното изкачване към Морзин. Единственото бягане по часовник е на 18 юли и е с дължина от едва 22 км, което ще неутрализира едно от предимствата на Погачар пред Вингегорд. И не на последно място: катеренето на Куршевел на 19 юли и убийствените височини в предпоследния ден (22 юли) от Белфор до Маркщайн, където ще има доста отказали се.

Встрани от тези етапи, за прогнозите в останалите е добре да се проучи представянето на състезателите малко по-добре. Особено за равнинните етапи, каквито тази година ще има шест. В тях нещата обикновено приключват с масов спринт, в който всичко е възможно.

Що се касае да първия етап в събота: фаворит за победа в него е Погачар с коефициент 3.85. Профилът на трасето е силно начупен и типичен за еднодневните надпревари, в които словенецът доминираше тази пролет. Зад него се нарежда Матю ван дер Пул с 4.75 и Ваут ван Ерт с 6.00, който е скрит фаворит, най-малкото заради сребърния си олимпийски медал отпреди две години.

Внимание: Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg и на winbet.bg. Посочените в статията прогнози и предложения за залози са само с информативна цел и използването им за поставяне на спортни залози е изцяло на собствен риск на потребителя.

*Възможни са промени в посочените коефициенти. За актуaлните коефициенти, моля посетете winbet.bg.

СНИМКА: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Графики: AFP