Вегас Голдън Найтс имат златната възможност да спечелят първата си купа „Стенли“ в Националната хокейна лига (NHL), и то пред собствена публика. Те вече водят с 3:1 на Флорида Пантърс, след като записаха първата победа на гост във финалната серия – 2:3 в четвъртия мач рано в неделя българско време.

Сега серията, която се играе до четири победи от седем възможни мача, се връща в Лас Вегас. Петият сблъсък, който може да е и последен, е в нощта на вторник срещу сряда в 3:00 часа българско време.

Зад Океана често казват, че сериите започват истински едва когато бъде спечелена първата победа от гостуващ отбор. Е, по тази логика финалната серия в НХЛ започна едва в четвъртия мач и може много бързо да свърши – още в петия.

Вегас успяха да удържат победа с 2:3 на гости на Флорида на „FLA Live Arena“ благодарение на два гола на Чандлър Стивънсън и победното попадение на Уилям Карлсън, плюс 29-те спасявания на вратаря си Ейдин Хил. Последният спря решаващо удара на Картър Верхийги четири секунди преди края на срещата при числено преимущество за домакините, което Флорида приеха твърде лично и се стигна до кратко сбиване пред вратата на гостите.

За Флорида по гол и асистенция записаха Брандън Монтур и Александър Барков, но напорът на домакините не стигна, след като си бяха изкопали твърде голям ров с пасив от 0:3 в двубоя. Вратарят на Пантърс Сергей Бобровски направи втори пореден силен мач след двата слаби първи двубоя в серията и записа 28 спасявания.

Ситуацията на Пантерите напомня първия кръг на плейофите в Източната конференция, когато изостанаха с 1:3 победи срещу счупилите рекордите за точки и победи в редовния сезон Бостън Брюинс. Впоследствие обаче Пантърс легандарно обърнаха серията до 4:3 с победи като гости в петия и седмия мач, все след продължения. Така че характерът на този отбор няма как да бъде подценяван дори в най-критични ситуации.

Лошата новина за Пантерите обаче е, че отборите с аванс от 2:0 във финални серии – както стартираха Златните рицари – смазващо често печелят купа „Стенли“. Това се е случвало в 90.6% от случаите изобщо (48 от 53) и в 92.7% при печелене на първите два мача на свой терен (38 от 41). Неслучайно купа „Стенли“ ще бъде закарана в „T-Mobile Arena“ в Града на греха за петия мач в очакване още тогава да бъде връчена.

Матю Ткачук (Флорида)

При положение че домакините успеят да вдигнат първия си трофей в историята още в предстоящия двубой, победата в редовното време е с коефициент 2.02* на сайта winbet.bg. „Победител Вегас + ПР и дузпи“ се котира със завишен коефициент 1.62. Вероятността за успех на Голдън Найтс се вдига от два факта. Те са в серия от седем домакински победи срещу Флорида, а и асът на съперниците Матю Ткачук играе с контузия.

Способността на Пантърс да възкръснат е оценена със ставка 3.05 за тяхна победа в редовното време и завишения коефициент 2.42 за „Победител Флорида + ПР и дузпи“. Гостите имат осем победи в последните 11 визити, но пък сега са с две поредни поражения в Лас Вегас в серията.

Равенството е с коефициент 4.25. Ако се стигне до осъществяване на залога „Ще има ли продължение – Да“ (4.00), трябва да се има предвид, че Пантерите са спечелили вече седем поредни пъти след продължения.

Оправдаха се очакванията предният мач да предложи до пет вкарани попадения включително. Залогът за „Брой голове над 5.5“, оценен на 1.77, обаче този път изглежда по-реалистичният. Тази граница е минавана в последните седем срещи между финалистите в Лас Вегас. Ако се свърже това с победа на домакините, не е лош вариантът „Вегас Голдън Найтс и Над 5.5“ с коефициент 3.15. При търсене на стабилен залог за голове на единия отбор, „Вегас Голдън Найтс – Брой голове над 2.5“ изглежда реалистичен при ставка 1.54.

Има немалка вероятност домакините да започнат пренавити с оглед на два фактора. Едно, че първата им купа „Стенли“ в историята ще е пред очите им в залата, а отгоре на това и публиката ще ги е претоварила с очакванията си да я спечелят още сега пред тях. Като добавим и характера на Пантерите, когато са изправени до стената, има два интересни пазара в тази линия. Това са „1-ва третина – Победител – Флорида“ с коефициент 3.20 и особено „1-ва третина – Първи гол – Флорида“ със ставка 2.41.

Внимание: Участието в хазартни игри и спортни залози не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg и на winbet.bg. Посочените в статията прогнози и предложения за залози са само с информативна цел и използването им за поставяне на спортни залози е изцяло на собствен риск на потребителя.

*Възможни са промени в посочените коефициенти. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg.

СНИМКИ: AFP