Голдън Стейт Уориърс минаха безпроблемно през конкуренцията на Запад, докато Бостън Селтикс бяха въвлечени в епични серии в два последователни плейофни кръга на Изток. Но и двата тима изпълниха мисията си да се завърнат на финал в NBA.

Голдън Стейт ще направят това след двугодишно отсъствие, а Бостън – след 12 години чакане и, поне на теория, „келтите” не ги чака нищо добро срещу отбор, за когото защитата бе издигната в култ през този сезон.

Голдън Стейт имат домакинско предимство във финалната серия и ще приемат  в първите два мача в четвъртък през нощта и в неделя. В откритата през 2019 г. „Чейс Сентър” досега не е имало двубой от подобна величина, но в тазгодишните плейофи атмосферата е както в старата зала на „войните” от другата страна на залива – нажежена.

Но по-голямото предимство за Голдън Стейт е времето за почивка. Домакините имаха цяла седмица за възстановяване след серията с Далас Мъвърикс, докато Бостън едва в неделя вечер гарантираха мястото си във финала след победа като гости над Маями Хийт в мач №7 от финала на Изток.

В добавка към това, Голдън Стейт може би още в четвъртък ще имат на разположение връщащите се след контузии Гари Пейтън-младши, Ото Портър и Андре Игуодала. За всеки от тях играта в защита е изкуство, а присъствието им на терена – проблем за съперника.

На старта на финалната серия Голдън Стейт изглеждат нещо повече от фаворити. Титла за „войните” WINBET предлага при коефициент 1.67*. Шансовете за „Брой мачове над 5.5” са оценени на 1.52, а интересен залог е „Голдън Стейт -1.5 победи” за предизвикателното 2.29. А този сценарий покрива всеки резултат от финалната серия в полза на „войните” с изключение на 4:3!

В рамките на редовния сезон двата отбора си размениха по една победа. Голдън Стейт спечелиха у дома на 17 декември със 111:107, а Бостън върнаха жеста на 16 март също вкъщи с 110:88. Въпреки героичното представяне на „келтите” като гости в плейофите дотук (седем победи в десет мача) предимството в коефициентите в мач №1 е твърдо на страната на Голдън Стейт. Победа за „войните” WINBET предлага при коефициент 1.64 срещу 2.50 за Бостън. Любопитни обаче са пазарите за резултатност и хендикап.

Ядрото играчи на Голдън Стейт е със солиден опит във финални серии, но дори и за тях емоциите на старта в четвъртък ще са големи. Същото и то в още по-голяма степен важи за Бостън, които пък почти нямат състезатели, играли за титлата на Асоциацията. Като добавим към това и вече споменатият култ към защитата на „войните”, „Брой точки под 213.5” с коефициент 1.79 изглежда апетитно.

А за разлика от сериите на Милуоки и Бостън, в които Янис Адетокунбо и Джими Бътлър, респективно, сами трябваше да изнасят мачовете, Голдън Стейт имат твърде много оръжия на разположение. Също така, 66.9% асистенции в плейофните им мачове (при 51.4 за Милуоки и 54.5% за Маями) означават, че вместо надиграване „един на един” ще се изисква покриване на много по-голяма площ в защита.

Именно поради тази причина „Голдън Стейт -2.5” с коефициент 1.75 е залог за предпочитане. Досега в плейофите на NBA почти няма мачове, приключили с едно притежание на топката разлика. И въпреки че Бостън покриха хендикапа в осем от десетте си гостувания в елиминациите, този път ще е трудно.

*Коефициентите са валидни към  13:30 ч. на 2 юни 2022 г. За актуaлните коефициенти, моля посетете winbet.bg

Снимка: LACHLAN CUNNINGHAM/Getty Images via AFP