Преди година Международният олимпийски комитет призна за официални електронните спортове. Безпрецедентният ход на иначе здраво закостенялата организация бе в следствие на тоталното дигитилизиране на света и желанието за приобщаване на младото поколение, т.нар. milennials, макар все още доста други институции по света, включително и българското Министерство на младежта и спорта,  да гледат на електронните спортове със снизхождение, в най-добрия случай. В реалния свят обаче това е индустрия, генерираща невероятни суми, включително и от залози.

Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) е един от най-популярните електронни спортове. Базиран на излязлата на пазарите през 2012 г. едноименна игра той предлага редица скъпоплатени турнири по цял свят за професионални играчи. Форматът на игра е Competitive и в него участващите са разделени на две формации „Терористи” и „Анти-Терористи”, които играят в общо 30 рунда (по 15 във всяка роля). Задачата на „Терористи” е да взривят бомба на определеното за това място на картата или да убият всички „Анти-Терористи” преди изтичане на времето.

Мисията на „Анти-Терористи” е по-сложна. Те първо избират зона, която ще защитават, а след това има три сценария, при които печелят рунда. Единият е да „убият“ всички „Терористи”. Вторият е да бъде обезвредена бомбата, ако таймерът ѝ е активиран, а третият е да изтече предвиденото време без бомбата да се взриви.

Най-голямата лига, обединяваща отбори от цял свят е ESL Pro League. Създадена през есента на 2014 г. тя включва 24 отбора, съставени от по шестима играчи. Наскоро приключи Сезон 16 на ESL Pro League, спечелен от Team Vitality, който прибра сумата от 200 000 долара плюс класиране за „Мастърс” турнира в Катовице догодина и Световните финали в Абу Даби през декември 2022.

Петнайсет от отборите участват със статут на постоянни, докато останалите девет места се допълват на базата на световната ранглиста и квалификации. Играчите от Европа доминират, като отбори от Стария континент спечелиха девет от досегашните 13 пълни сезона (заради COVID пандемията сезони 11 и 12 се играха онлайн на регионален принцип) и не допуснали състав от Америка дори да помирише финал повече от три години.

В ESL Pro League има и българско участие. В тима на Evil Geniuses играе 22-годишния Цветелин Димитров, известен с псевдонима CeRq. „Гениите” обаче са в ужасна серия и от началото на 2021 г. са спечелили само един от последните си 15 мача в ESL, а в Сезон 16 също не се представиха особено добре.

WINBET предлага залози за ESL Pro League в секция e-Sports на сайта winbet.bg. За всеки от мачовете се предлагат стандартните пазари за краен победител и точен резултат,както и специфичните на този вид електронни спортове „Общ брой карти”, „Победител в карта”, „Първа карта – Първо убийство”, хендикап и общ брой рундове на първа карта. Мачовете са по три на ден, като в форматът е до две спечелени от максимално възможни три карти, като единствено големият финал е 3 от 5.

СНИМКА: IMAGO