Две тенисистки от Беларус, една натурализирана рускиня, представляваща Казахстан, и една полякиня, абсолютна дебютантка в тази фаза на турнира – това е изключително шарената полуфиналната компания при жените на Australian Open. И в двата мача обаче, поне на теория, са налице сериозни фаворитки.

Преди десетилетие Виктория Азаренка бе кралицата в Мелбърн. Беларускинята спечели две поредни титли (2012 и 2013 г.), като втората бе в началото на фантастичен сезон, в който не бе победена чак до края на март. Нещата сега са различни. Бившата № 1 в света не бе стигала втората седмица на турнира от 2016 г., като дори пропусна две участия заради бременност и съдебна битка за попечителство върху сина си. По пътя си към полуфиналите, Азаренка вече би шампионка от Шлема (София Кенин) по пътя си и в четвъртък се изправя срещу друга такава. 

Триумфът на Рибакина на „Уимбълдън” през миналата година бе сериозно подценен заради статута на турнира в Лондон. Родената в Москва представителка на Казахстан не получи и точка за световната ранглиста за титлата и в момента е 22-а. Но нещата са на път да се променят, защото победа в полуфинала я вкарва за първи път в Топ 10. 

Рибакина победи Азаренка в единствения им мач до момента на турнира в Индиън Уелс през 2022 г. и взе три от последните четири полуфинала, в които участва. Докато съперничката ѝ има само една победа в такъв от октомври 2020 г. насам. 

Сайтът winbet.bg оценява на 1.50* шансовете на Рибакина за победа. „Точен резултат 2:0” е с коефициент 2.18, а „Елена Рибакина -2.5 гейма” се предлага за 1.73. Но понеже Рибакина има склонността от време на време да проспива началото на сета, не е лоша идея да се пробва „Виктория Азаренка да спечели сет – Да” за 1.66.

Идея от WINBET

Какво прави Линет в този полуфинал е неясно и необяснимо. Полякинята не беше минавала трети кръг на турнир от Големия шлем, а сега е част от финалната четворка. Нещо повече – тя нямаше спечелен мач в турнир на WTA от четири месеца! Линет отстрани четири от поставените в схемата (Анет Контавейт, Екатерина Александрова, Каролин Гарсия и Каролина Плишкова), но звездите не вещаят нищо добро за нея срещу Соболенко. 

На първо място, белорускинята стигна полуфинала без загубен сет, като отпусна на съперничките си общо 26 гейма. Второ, двата предишни мача между тях приключиха 6:1, 6:3 (в Тяндзин през 2018 г.) и 6:2, 6:1 (на Олимпийските игри в Токио през 2021 г.) и все бяха на твърди кортове. И на трето, Соболенко вече има три 

полуфинала в Шлема зад гърба си за разлика от дебютантката Линет. 

Но точно там се крие искрицата надежда за полякинята. Соболенко загуби всеки от споменатите три, като във всеки от тях демонстрира сериозни психологически проблеми. Но ако те не се повторят, надежда за Линет не съществува. Коефициентът на WINBET за нейна победа е 5.25 срещу 1.18 за Соболенко. „Арина Соболенко -4.5 гейма” се предлага за 1.75, а „Точен резултат 0:2” е оценено на 1.54.

Внимание: Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg и на winbet.bg. Посочените в статията прогнози и предложения за залози са само с информативна цел и използването им за поставяне на спортни залози е изцяло на собствен риск на потребителя.

*Коефициентите са валидни към 22:00 ч. на 23 януари 2023 г. За актуaлните коефициенти, моля посетете winbet.bg.

СНИМКА: Аnadolu Agency via AFP